Vágólapra másolva!
A Sprint Nextel Corp. (NYSE) azt fontolgatja, hogy felvásárlási ajánlatot tesz a MetroPCS Communications Inc-re (NYSE), ami szerdán állapodott meg a Deutsche Telekom AG  tulajdonában lévő T-Mobile USA-val történő egyesülésről.
Vágólapra másolva!

Az amerikai piac négy nagy mobilszolgáltató által dominált. Az első kettő, a Verizon Wireless és az AT&T magasan kiemelkednek a mezőnyből, valamivel lentebb követi őket a Sprint Nextel és a T-Mobile USA.

Utóbbi két vállalat folyamatosan nehézségekkel küzd ügyfélköre bővítése során, még az olyan kisebb cégekkel szemben is, mint a MetroPCS vagy a Leap Wireless, melyek a költségérzékeny vásárlókat célozták meg, akik előre fizetnek a hívásaikért.

Elemzői várakozások

A Sprint igazgatósága ma hozza meg döntését a felvásárlási ügyében, ahol arról tanácskoznak majd, hogy tegyenek-e ellen ajánlatot a MetroPCS-re, vagy várják meg a két társaság egyesülését, és a megnövekedett közös vállalatra vessék ki hálójukat.

Az érdekesség ebben leginkább az, hogy a Sprint Nextel már februárban közel volt hozzá, hogy megvásárolja a MetroPCS-t, akkor azonban egy korábbi vásárlásának, a Nextelből származó hálózatának lezárására kellett jelentős összeget költenie, és végül elállt a felvásárlástól.

Akkoriban a részvény árfolyama 2-3 dolláron kereskedett, mostanra azonban már 5 dollár fölé emelkedett, csütörtökön 5,09 dolláron zárva. Az árfolyam növekedése és a Nextel hálózatlezárási projekt előre haladása nagyobb pénzügyi biztonságot jelenthet a cég számára a felvásárláshoz.

Michael Bowen, a Pacific Crest elemzője úgy véli, a Sprint Nextel magasabb árat tud ajánlani a MetroPCS részvényeiért, mint a T-Mobile USA. Számításai szerint a Sprint 12,5-15 dolláros árat kínálhat, szemben a 11,28 dolláros T-Mobile USA lehetséges ajánlatával.
Az előzetes elemzői várakozások szerint a felvásárlásból adódó szinergiahatások miatt a Sprint Nextel nagyobb költségmegtakarításra tehetne szert (8-9 milliárd dollár), mint a T-Mobile USA (6-7 milliárd dollár).

A szerdai bejelentés felbontása nem jelentene hatalmas terhet a MetroPCS-re nézve, mivel a 150 millió dolláros szerződésszegési összeget bőven fedezné az esetleges magasabb felvásárlási ár. A felügyeleti hatóságok még beleszólhatnak a tervekbe, mivel meghatározó piaci részesedés aggodalmak is felléphetnek, ha a Sprint a már az egyesült MetroPCS/T-Mobile USA vállalatot szeretné megvásárolni.

A MetroPCS árfolyamában erős mozgásokat láthatunk az utóbbi napokban, tegnapi záró ára 12,69 dollár volt.