Csúszhat a Basel III - ugranak a bankok

Vágólapra másolva!
2013. január 1-je helyett 2014. január elején lépne életbe a Basel III szabályozás a Bloomberg értesülései alapján. A hírre a bankok pozitívan reagáltak, 4-5 százalékos pluszban tartózkodnak a nyugat-európai pénzintézetek közül többen is.
Vágólapra másolva!

Alapvetően pozitív hangulatban telt a tőzsdéken a délelőtt annak ellenére, hogy a Standard and Poor's leminősítette tegnap este Spanyolországot. Kora délután olyan hírek jelentek meg, miszerint az EU el szeretné halasztani a Basel III-hoz kapcsolódó banki szabályok bevezetését. 4-5 százalékos pluszba lendült több európai pénzintézet is a fejleményekre.

2013 év eleje helyett 2014 év elején lépnének életbe a legfrissebb értesülések alapján az új tőkekövetelményhez kapcsolódó szabályok. Az indoklás szerint erre azért lenne szükség, mivel közel járunk már a határidőhöz és nehéz helyzetbe kerülhetnének a bankok, megnövekednének a pénzintézetek költségei is, ami további nehézséget okozhatna a gyenge gazdasági környezetben.

A bevezetendő szabályok értelmében a bankoknak nagyobb tartalékkal kellene rendelkezniük fizetésképtelenség ellen, illetve magasabb tőkekövetelményeknek kellene megfelelniük. A STOXX 600 bankindexe közel két százalékot emelkedett.

STOXX Europe 600 Banks

Stoxx 600 Banks