Egymilliárdot követel az állam a Maltól

Vágólapra másolva!
Összesen öt esetben tett feljelentést a Kehi a Mal Zrt.-vel szemben, a keresetek szerint az állam összesen egymilliárd forintot követel a Maltól.
Vágólapra másolva!

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) lezárta az alumíniumipari társaságokat érintő vizsgálatát, a több mint egy éven át tartó ellenőrzés során egymilliárd forintos állami követelést állapítottak meg a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel szemben - közölte a hivatal az MTI érdeklődésére.

A tájékoztatás szerint a vörösiszap-katasztrófát követően rendelték el az egyes társaságok privatizációs szerződésében vállalt környezetvédelmi kötelezettségek teljesítésének a vizsgálatát.

A Kehi hét tényállás - köztük csalás, sikkasztás, közokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, környezetkárosítás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmények gyanúja - miatt összesen öt ügyben tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, a nyomozás folyamatban van.

A bűncselekmények miatt bekövetkezett és számszerűsíthető kár kamatok nélkül 160 millió forintra tehető, a Kehi a vizsgálatok során 1 milliárd forint összegű, még érvényesíthető állami követelést állapított meg, amely a Mal Zrt.-t terheli. A hivatal közlése szerint a bűncselekményekkel érintett kár nagy része ugyanakkor nem számszerűsíthető, példaként a környezetkárosítást, a köz-, és magánokirat hamisítást, és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését emelték ki.