Spanyolország már érzi a vesztét

Vágólapra másolva!
Eddig határozottan elutasította Spanyolország, hogy külső pénzügyi segítségre volna szüksége, most mégis nyitna a kormány az európai mentőalap felé. Csak készenléti hitelt akarnak és úgy taktikáznának, hogy az olaszokat ne rántsák magukkal.
Vágólapra másolva!

Alig állt fel az európai mentőalap a spanyol kormány máris jelezte, hogy nagy valószínűséggel igénybe fogja azt venni, annak érdekében, hogy az Európai Központi Bank vásárolhasson az ország kötvényeiből. (Az EKB csak ezzel a feltétellel lép be a kötvénypiacra.) A kormány egyik vezető képviselője - aki az ügy érzékenységére való tekintettel névtelenséget kért - a Wall Street Journal beszámolója szerint hétfő este erről beszélt nemzetközi újságírók előtt Madridban.

Eddig nem volt róla szó

A spanyol kormány most az EU minden országának egységes támogatására vár, és keresi, hogy mikor lenne a legmegfelelőbb időpont a hivatalos bejelentésre. Azt szeretnék elkerülni, hogy a hír elsodorja Olaszországot is, és az olasz kötvények hozama magasba emelkedjen.

A hírnek azért van nagy jelentősége, mert eddig a spanyolok kiálltak amellett, hogy az országnak nincs szükségük a mentőalap támogatására. Igaz a kormány tervei most csak arról szólnak, hogy készenléti hitelt igényelnének csak, amit a terveik szerint nem hívnak majd le. Ettől függetlenül már e a lépés is magával vonná, hogy a spanyol kormánynak pontos megszorítási tervet kell prezentálnia, amit az IMF ellenőrizne

Elkerülni az összeomlást

Piaci elemzők már régóta sürgetik, hogy Spanyolország kapjon külső segítséget, de eddig a Mariano Rajoy miniszterelnök visszautasította, hogy erre szükségük lenne.

Német kormányzati képviselők ugyanakkor egyelőre nem támogatják, hogy a spanyolok kimentését - írja a WSJ. Érvelésük szerint erről a német parlamentek is szavaznia kéne, és addig nehéz a döntés politikailag megindokolni, amíg az ország a piacról is finanszírozni tudja magát.

A spanyol kormányzati tisztségviselő annak a reményének adott hangot hogy az ország európai partnerei támogatni fogják támogatási igényüket. Ha nem így történne, szerinte akkor az "eurónak vége" és a "következő nap összeomlana" a nemzetközi pénzpiac