Jobban nőtt az amerikai gazdaság, mint hitték

Vágólapra másolva!
Kedvező adatot tettek közzé az USA-ban, a várakozásoknál nagyobb ütemben nőtt a GDP a harmadik negyedévben. Valamelyest ledolgozták esésüket az amerikai határidős indexek.
Vágólapra másolva!

14:30 - Jobb lett az adat, ugranak a piacok

A várt 1,8 százalék helyett 2 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben évesített alapon. A hírre az amerikai határidős indexek ledolgoztak valamennyit a délelőtti mínuszokból, 0,1-0,2 százalékos eséssel várják a piacnyitást. A dollár 1,29 körül mozog az euróval szemben.

Érdemes hozzátenni, hogy ez még csak az első olvasata volt a GDP-növekedési adatnak, a későbbi adatközlések során - főként a második olvasatban - jelentős módosítások is elképzelhetők, mindkét irányban.

14:20 - Tartanak az adattól a piacok

Az előzetes várakozások szerint az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben 1,8 százalékkal bővült évesített értelemben. Ez érezhető javulást jelent a második negyedévben mért 1,3 százalékos évesített GDP-bővüléshez képest, de távolról sem tekinthető kiemelkedő ütemű növekedésnek.

A nyugat-európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek is esést mutatnak az adatközlés előtt. Dél körül a dollár hirtelen erősödésnek indult az euróval szemben, 1,2950-ről egészen 1,2880-ig szánkázott lefelé az EURUSD árfolyam, részben a kedvezőtlen spanyol munkanélküliségi adat miatt.

EURUSD