Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok veszteségeit korrigálják az európai részvényindexek, melyek enyhe pluszban tartózkodnak nap közben. Erősödésüket többek között a brit gazdaság vártnál jobb teljesítménye, valamint az Unilever kedvező számai is segíthették. Itthon a BUX minimális emelkedést mutat, míg az OTP úgy néz ki feláll a mínuszokból, ugyanis 2 százalákot erősödött eddig.Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is:Iránykeresés Európában a mínuszok utánEnyhe mínuszban az indexek a FED ülése után
Vágólapra másolva!

Kapkodtak az egy éves papírokért

Tartja reggel megszerzett előnyét a BUX, amely régiós társaihoz hasonlóan enyhe pluszban tartózkodik az OTP szárnyalásának köszönhetően. A bankpapír az elmúlt napok zuhanásait korrigálhatja és 2 százalékkal került feljebb tegnapi zárá értékéhez képest. A Magyar Telekom 0,2 százalékos pluszban mozog, míg a MOL kissé leszakadva 0,4 százalékot vesztett értékéből.

Forrás: [origo]

A BUX emelkedését a jól sikerült az ÁKK mai diszkontkincstárjegy aukciója is segítheti, ugyanis jelentős kereslet mutatkozott a papírok iránt. A 45 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre 125,7 milliárd forint ajánlat érkezett, melyből 60 milliárd forintot fogadott el az ÁKK 6,01 százalékos átlaghozam mellett. A hozam közel 30 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukció átlaghozamához képest, de 3 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

A forint enyhe erősödést mutat, és a 280-as szintek alatt mozog az euróval szemben. Egy dollárért 215,2 forintot, egy svájci frankért pedig 231,3 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

Brit növekedés húzza Európát

Az elmúlt napok nagy esései után enyhe korrekciót mutatnak az európai részvényindexek, melyek a pénzügyi és nyersanyagkapcsolt vállalatok vezetésével emelkednek. A legjobban a továbbra is a holland index muzsikál, de a többi piac is visszajött a reggeli mínuszokból. Az emelkedésnek az Unilever vártnál jobb gyorsjelentése, valamint a brit gazdaság 1 százalékos harmadik negyedéves növekedése adhatott támaszt, ami jobb lett az előzetesen jósolt 0,6 százaléknál.

Forrás: [origo]
A befektetők további fontosabb makro adat hiányában vállalati hírekre és gyorsjelentésekre fókuszálhatnak, melyek közül többek között az Unilever közölt kedvező számokat.

A fogyasztói javakat gyártó cég mai gyorsjelentése szerint a harmadik negyedéves eladásaik 10 százalékkal, 13,4 milliárd euróra növekedtek. A felvásárlásoktól és devizamozgásoktól tisztított eladásaik 5,9 százalékos növekedést mutatnak, ami jobb, mint az elemzők által várt 5 százalék, ám elmarad az egy évvel ezelőtti 7,8 százalékos emelkedéstől. Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a romló gazdasági környezet és az erős versenytársak miatt bizonytalanná válhat a növekedésük. A részvények 3 százalékos pluszban tartózkodnak a londoni tőzsdén.

Unilever (LSE)

Forrás: [origo]