Vágólapra másolva!
A Deutsche Telekom (Xetra) tárgyalásokat folytat a MetroPCS Communications Inc. (NYSE) vállalattal, hogy kiterjessze amerikai mobilhálózatát, nagyobb teret nyerve ezzel a T-Mobile USA-nak a Verizon Wireless és az AT&T Inc. ellen folytatott versenyben.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a T-Mobile USA és a MetroPCS összeolvadna egy társasággá, melyben a Deutsche Telekom többségi tulajdonossá válna. A bonni székhelyű óriáscég a holnapi nap során tartandó igazgatósági ülésen hagyhatja jóvá a tranzakciót.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb mobilszolgáltatója, a T Mobile USA ezzel a lépéssel próbálja megfordítani szűkülő piaci részesedését, mely leginkább abból adódik, hogy nem forgalmazhatja az Apple fémjelezte iPhone-okat.

Az utolsó nyolc negyedévben 2,76 millió szerződéses ügyfelet vesztett a cég, akik az előfizetéses ügyfelek 10 százalékát teszik ki. A cégpolitikája az, hogy olcsóbb alternatívát ajánljon a nagyobb versenytársaknál, mint a Verizon Wireless, AT&T vagy a Sprint Nextel.

Pozitív szinergiahatások

Alexandre Iatrides párizsi elemző szerint az összeolvadással keletkező potenciális szinergiahatások hosszútávra megoldhatják a T-Mobile USA problémáit. Becslése alapján a következő évi költségmegtakarítás akár az 1,2-1,7 milliárd dollárt is elérheti, ami 1 euróval növelheti a Deutsche Telekom kurzusát. Tegnapi záróárfolyama 1,3 százalékkal állt magasabban a nyitónál.

Deutsche Telekom


A tárgyalásokról szóló hírt a MetroPCS is megerősítette, minek hatására részvényára 18 százalékos pluszban zárt tegnap a New York-i tőzsdén.

MetroPCS