Benyújtották az adótörvények módosítását

Vágólapra másolva!
Kivezetnék a szuperbruttót, átalakítanák az illetékkulcs-rendszert, növelnék az adóbeszedés hatékonyságát. Benyújtotta a Nemzetgazdasági Minisztérium az adótörvényeket módosító csomagját.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló javaslatát. A 2013. évre javasolt adóváltozások fókuszában egyebek mellett a szuperbruttó kivezetése, a gyermekvállalás ösztönzése, az egységes adórendszer kialakítása, az illetékkulcs-rendszer átalakítása, a befektetések ösztönzése és az adómorál erősítése, illetve az adóbeszedés hatékonyságának növelése áll.

A várható adóváltozásokról az [origo] már korábban beszámolt. Ebben a cikkünkben megtalálja a legfontosabb részleteket. Például azt, hogy az elhunyt személy házastársa is ingyenesen örökölhet lakást vagy bármely más vagyontárgyat, az első lakáshoz jutó fiataloktól kevesebb illetéket szed majd be az állam, mint ma, és 150 ezer forintnyi szja-tartozásunkat hat hónap alatt elég részletekben törlesztenünk.

Az indoklás szerint a kormány által javasolt változtatások egy része a vállalkozói környezet javítása érdekében, más része a lakossági adminisztrációs terhek csökkentése érdekében, további része az adómorál javítása érdekében vált szükségessé.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október elején azt mondta: a tervezett adóváltozások 150-200 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozók terheit. Kis intézkedések ugyan, de "könnyítenek, gyorsítanak és olcsóbbá teszik a vállalkozások életét", mondta.