Bajnai a tanulatlanok tömegére is építene

Gazdasági konferencia, Bajnai Gordon
Vágólapra másolva!
A volt miniszterelnök szerint Magyarország több fontos tartalékát is felélte az elmúlt években. A gazdasági kilábaláshoz bizalom, hitel kell, az IMF-megállapodás pedig fel van fújva.
Vágólapra másolva!

"Ez a beszéd nem az a beszéd, ha valaki azért jött volna" - kezdte előadását Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Alapítvány vezetője a Budapest Economic Forum 2012 rendezvényén. Bajnai a Magyarország az európai adósságválságban címmel tartott előadást. A volt miniszterelnök arra utalt az Egymillióan a sajtószabadságért október 23-i rendezvényén fog felszólalni, ahol a várakozások szerint bejelenti majd politikai visszatérését.

A Haza és Haladás Alapítvány Bajnai elmondása szerint két hónap múlva fog előállni egy részletes gazdaságfejlesztési elképzeléssel, de a keddi előadásában is ismertetett egy négylépcsős tervet, amely szerint a kivezet a válságból.

Négy lépés

Az első lépcső a bizalom helyreállítása, mert - ahogy fogalmazott - a kapitalizmust a bizalomra építették. Ehhez átláthatóság, bürokráciacsökkentés és stabilitás kell. Bajnai beszélt az IMF-ről is. Szerinte kell megegyezés, mert az Magyarország nemzeti érdeke, hogy stabil és kiszámítható ország legyen.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

"Az unortodox gazdaságpolitika arról szól, hogyan fogyasztjuk el a családi ezüstöt."

Bajnai szerint az IMF-megállapodás "fel van fújva", pedig valójában a hitelkeret csak haladékot ad ahhoz, hogy egy kormány saját lábra állítsa országát. Szerinte azért nincs még megállapodás, mert "az EU és az IMF arra adná a pénz, hogy az ország változtasson a gazdaságpolitikáján, a kormány viszont arra kér forrást, hogy ne kelljen változtatnia."

A második lépésben az ország tőkevonzó képességét kell helyreállítani Bajnai szerint. Széchenyi óta tudjuk, hogy hitel nélkül nincs növekedés - szerinte meg kell állapodni a bankokkal, hogy beinduljon a vállalati hitelezés. Harmadik lépcsőként magasan képzett munkaerőt kell teremteni, "nem gyerekkorban a munkaerőpiacra hajtott inasokra van szükség" - mondta.

A negyedik lépcső egy gazdaságfejlesztési terv lenne, többek közt az autóipart, a logisztikát, az elektronikát támogatná Bajnai, de az alacsony képzettségűek a turizmusban, a mezőgazdaságban, a megújuló energiaiparban találhatnának munkát. Bajnai szerint segíteni kell az energiahatékonysági projekteket, mert azok dupla nyereséget hoznak.

Feléljük a családi ezüstöt

A volt miniszterelnök többször egymásnak feszítette az unortodox és az ortodox gazdaságpolitika lépéseit. Szerinte az unortodox, vagyis a nem hagyományos gazdaságpolitika valójában nem más, mint időnyerés, a valós problémák megoldásának halogatása. Arról szól, Magyarország "hogyan fogyasztja el a családi ezüstöt" - fogalmazott Bajnai.

Szerinte Magyarországnak három nagy tartaléka volt 2010 előtt. A külföldi befektetők szerették az országot, a nagy mértékű különadókkal azonban ezt a bizalmat lerombolta a kormány. A második a 12 év alatt felhalmozott magán-nyugdíjvagyon volt, amelyet a magához vont az állam. Szerinte az is rossz ötlet volt, hogy ennek felét adósságcsökkentésre szánta a kormány, de az egyenesen bűn, hogy a költségvetési hiányt tömte be a másik felével. A harmadik tartalék az alacsony képzettségűek tömege volt, akiket be kellett volna vonni a gazdasági termelésbe, de ehelyett a kormány elzárta őket a munkától, mert az egykulcsos adó bevezetésének módja és a minimálbér emelése miatt, amelyből a minimálbéresek egy fillért se láttak, romlott a munkához jutásuk esélye.

Cakkban vagyunk

A volt miniszterelnök szerint "ahol nincs sikerre törekvő szellem, ott nincs sikeres gazdaság sem. Ami Magyarországon történik, az pont ezt a vállalkozó szellemet öli meg" - mondta.

Az Európai Unióról Bajnai azt mondta, a közösség mindig válságról válságra jutott előre, mindig kényszer hatására gördült tovább, de "olyan volt, mint egy nyílhegy, ha egyszer beakadt, kihúzni nem lehetett, mindig tovább haladt".

Magyarországnak úgy kéne felzárkóznia, hogy "ahhoz, amihez fel akarunk zárkózni, maga is válságban van" - mondta. Szerinte valóság a kétsebességes Európa, Magyarországnak pedig választania kell, melyik térséghez csatlakozik, a választás pedig évtizedekre meghatározza az ország sorsát. "Eddig voltak cikk-cakkok a felzárkózásban, de Magyarország most épp egy cakkban van, hosszú cikk után" - mondta Bajnai.

A Budapest Economic Forumon felszólalt Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter és beszédet mondott Simor András jegybankelnök is.