A nagyhal megeszi a kishalat, az óriáshal meg mindkettőt

Vágólapra másolva!
A Softbank Corp., a harmadik legnagyobb japán mobilszolgáltató, többségi tulajdon szerezne az amerikai Sprint Nextel Corp-ban, melyért több mint 1 billió jent, azaz 12.8 milliárd dollárt fizethet.
Vágólapra másolva!

Arról pletykálnak a piacon, hogy a japán Softbank felvásárolná, de legalább 75 százalékos részesedést szerezne a Sprint Nextel mobilszolgáltatóban. A hírt egy neve elhallgatását kérő bennfentes szellőztette meg, amit a Wall Street Journal hozott le először.

A Softbankot, mely elsőként forgalmazta az iPhone készülékeket Japánban, a Forbes listáján a szigetország második leggazdagabb embere, Masayoshi Son alapította és vezeti. A vállalat, 30 év alatt egy szoftver forgalmazóból nőtte ki magát, ma 40 milliárd dollárt ér. 2006-ban a Vodafone lányvállalatát is magába olvasztotta.

A Softbank nyilatkozatában azt mondta, a pletykák "spekuláción alapulnak", és "spekulációkat nem kívánnak kommentálni". A japán piacon erős versenynek lehetünk szemtanúi, ahol tavaly vesztette el vezető pozícióját a Softbank, és visszacsúszott az NTT Docomo és a KDDI után a harmadik helyre.

Az amerikai Sprint Nextel azért érdekes célpont, mivel ő maga is felvásárláson gondolkodik a hazai piacon. A MetroPCS-vel hozták hírbe, azonban az igazgatóság döntése alapján egyelőre nem tett ajánlatot a mobilszolgáltatóra. A MetroPCS-nek van már egy előszerződése a T-Mobile USA-val a két cég összeolvasztásáról, mely nagyjából három hónap múlva lehet esedékes.

A 12,8 milliárd dolláros ajánlat 13-szoros prémiumot jelent a 15.12 milliárd dollár kapitalizációjú Sprint Nextel részvényeinek 75 százalékára. A hírre az amerikai részvény árfolyama 17 százalékos emelkedéssel nyitott.

Sprint Nextel (NYSE)