Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A MOL-t is elkaphatja az új Matolcsy-csomag

Vágólapra másolva!
Nehéz pontosan értelmezni Matolcsy György tegnapi szavait az újabb megszorító csomagban szereplő közműadóról. A gázüzletág révén a MOL is érintett lehet az új adóban, de hogy pontosan milyen módon és mértékben, egyelőre találgatni is nehéz. A várt adóbevétel nagysága alapján a MOL-ra háruló teher ugyanakkor önmagában nem lehet igazán súlyos, de a kormány újabb intézkedései csak tovább súlyosbítják a magyar tőkepiacot övező bizonytalanságot. Közben kiderült, hogy a MOL-t valóban csekély mértékben érintheti az új adó.
Vágólapra másolva!

Frissítés: Elhanyagolható teher hárulhat a MOL-ra

Időközben napvilágot látott, hogy a kormány 100 forint/méter adót vetne ki a villany-, víz-, csatorna- és távközlési vezetékekkel operáló cégekre. A tervezetből továbbra sem teljesen egyértelmű, hogy a MOL-ra vonatkozik-e a szabály, vagy sem, de ha igen, a hatása akkor is elhanyagolható lesz. A MOL az előző negyedév végén mintegy 7200 kilométer földalatti vezetékkel rendelkezett, így ha ezek minden métere az adó hatálya alá esik, az is csupán 720 millió forintnyi többlet kiadást jelentene 2013-ban, illetve évente, ha tartós adóról van szó. Ez a MOL esetében elhanyagolható nagyságrendnek számít.

Földbe ásott mindenfélékre kivetett adó

A Matolcsy György által tegnap bejelentett megszorító csomag több meglepő eleme között feltűnt a "közműadó" bevezetésének terve is. A kormány a 367 milliárd forintos intézkedéscsokor részeként 30 milliárd forintnyi bevételt vár az új adónemtől, amit Matolcsy György elmondása szerint azok a "közművállalatok" fizetnének be az államkasszába, amelyek földalatti vezetékeket vagy csatornákat használnak a szolgáltatásaikhoz. Az első iparági reakciók alapján elég biztosnak tűnik, hogy a potenciálisan érintett piaci szereplők nem számítottak ilyen jellegű intézkedésekre.

Az ötlet nem új keletű, idén tavasszal a budapesti önkormányzat és a BKV veszteségeinek finanszírozásával kapcsolatosan merült fel a földben kábeleket és vezetéket futtató vállalatok megadóztatása. A 15 milliárd forintos adókoncepcióban egyértelműen érintettek lettek volna a különféle kábel- és telekommunikációs szolgáltatók is, az adót pedig a földben futó vezetékek hossza alapján vetették volna ki.

A MOL is érintett lehet

A kormány tegnapi, meglehetősen homályos utalásai alapján viszont nehéz eldönteni, hogy a 30 milliárd forintos bevételt pontosan milyen körtől szeretné beszedni. Az elméletileg érintett közmű- és telekomcégek mellett a gázüzletága révén a MOL is az adó "áldozatai" közé kerülhet. Dacára annak, hogy valójában nem közműszolgáltatásról, hanem gázszállításról van szó, még ha valóban földalatti csővezetékek segítségével is.

A tegnapi bejelentés alapján nehéz konkrétumokkal előállni a várható hatásról, vagy megbecsülni, hogy mekkora lehet a MOL részesedése az adóból. A kormány által várt 30 milliárd forintos bevétel nagysága és az elméletileg érintett vállalatok meglehetősen széles köre alapján ugyanakkor nem tűnik merész feltételezésnek, hogy a MOL kötelezettsége nagyságrendileg nem haladhatja meg az 5 milliárd forintot. A konkrét törvénytervezetek ismeretében persze már többet tudhatunk majd.

Önmagában a várható adókötelezettség tehát közvetlenül mérsékelt hatást gyakorol a MOL eredményére, és így a fair értéket sem csökkentheti 1-2 százaléknál nagyobb mértékben, bár a pontos értékeléshez azt is fontos lenne tudni, hogy csak egyszeri, 2013-ban érvényes hatásról, vagy tartósan kivetett új adónemről van-e szó. Utóbbi esetben sem beszélhetünk igazán drámai hatásról a részvény fair értékeltségére nézve.

Sokkal lényegesebb az új adónem és megszorító csomag kapcsán az üzenet, amit a kormány a piaci szereplők, elsősorban a külföldi befektetők felé közvetít. Matolcsy György ismét egy láthatóan félig átgondolt, ötletszerű tervvel állt elő, amelynek intézkedéseit egyetlen fő motívum kapcsolja össze: a kormány a költségvetési gondokat a vállalati szektor, elsősorban a bankok és a "multik" megadóztatásán keresztül oldaná meg. A várható erőteljes növekedési áldozat pedig egyfelől az aktuális tervek megvalósíthatóságát is kétségbe vonja, másfelől pedig újabb hasonló problémákat okozhat 2013-ban és 2014-ben is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről