Megránthatják a kiskereskedőket

Vágólapra másolva!
Javuló lakásárak, jó munkaerőpiaci adat és derekasan teljesítő S&P mellett várjuk a legalább az egy éve nyitva tartó üzletek forgalmáról szóló szeptemberi mai adatot az Egyesült Államokból. Az elemzők alapvetően optimistán vélekednek a szeptemberi kereslet alakulásáról.
Vágólapra másolva!

Az elemzői prognózisok szerint a nyár végi élénkülést követően szeptember második felében némileg enyhülhet a kereslet az amerikai üzletekben, miután a tanévkezdés miatti vásárlási láz alábbhagyott. A gyógyszeripari üzletektől tisztított növekedés 3,7 százalék lehet a legalább egy éve nyitva tartó üzletek esetében. Sokat indikálhat a szeptemberi értékesítések volumene, hiszen a kiskereskedelmi forgalom 36-38 százaléka ilyenkor bonyolódik le - vélik a UBS elemzői.

Szakértők szerint azonban az enyhébb szeptembertől sem kell megrémülni ugyanis az azt jelenthetné, hogy erős nyáron vannak túl a kiskereskedelmi üzletek. A MarketWatch kiválasztott öt részvényt, amelyet érdemes nyomon követni az adat publikálása kapcsán:

A Gap (NYSE) az Egyesült Államok legnagyobb ruhagyártó cégének árbevétele a konszenzus szerint 5,3 százalékkal emelkedhet. A társaság legfőbb üzletlánca az Old Navy felülteljesítheti társait, 6,4 százalékkal gyarapodhatnak az értékesítései. Ez annak fényében különösen kiemelkedő, hogy az észak-amerikai eladásai a Gap-nak az előrejelzés szerint 5,9 százalékkal bővülhet.

Az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc, a Target (NYSE) eladásai a Reuters elemzői szerint 2 százalékkal növekedhetnek. A társaság részvényei a tegnapi, nyitás utáni meglódulás után erőteljesen visszakorrigáltak, ma azonban könnyedén felpattanhatnak a papírok egy jó hírre, a 63 dolláros szintről.

Target Corp. (NYSE)

A Macy's (NYSE) nevű áruházlánc esetében 3,3 százalékos bevételnövekedést prognosztizálnak a MarketWatch által megkérdezett elemzők. A kedvező előrejelzésre már tegnap is kezdeti reakciókat adott a papír, 2 százalék feletti pluszban zártak végül a Macy's részvényei. A társaság elemzői elsősorban a cég agresszív online terjeszkedésétől várják a növekedést.

A felső kategóriás termékeket forgalmazó Nordstromtól (NYSE) 5,4 százalékos árbevételbővülést remél a piac. Több iparági elemző jelentős prémiummal árazza a papírt, sőt hároméves előrejelzésben a seattle-i központú vállalat eladásai 10 százalékot növekedhetnek.

A kereskedőláncokat üzemeltető TJX (NYSE)-hez is optimistán állnak az elemzők, 4,4 százalékot ugorhatnak a társaság eladásai. A Morgan Stanley elemzői konszenzusa alapján is erősen teljesíthet a papír a mai adat közzétételét követően, szerintük a J.C. Penneyt állították ellenpéldaként, szerintük ugyanis a JCP folytathatja az elmúlt negyedév során látott zuhanását. Akkor ugyanis 21,7 százalékkal csökkent az egy éve nyitva tartó üzletek forgalma.

16:15 - Szépre sikerült a TJX-Target Corp.-Gap hármas jelentése

Az időközben megjelent adatok alapján a TJX és a Target legalább egy éve nyitva tartó üzleteinek forgalma is bővült, sőt a Bloomberg elemzőinek várakozásait is túlszárnyalta a szeptemberi növekedés. A TJX 6, a Target pedig 2,1 százalékos növekedést mutatott az eladásokat illetően. Mindkét adatot a szeptemberi tanévkezdés fűthette, az elemzői vélemények azonban azt indikálják, hogy az időjárás lehűlésével télen újraéledhet a plázák forgalma.

Nem tudta azonban a várt számokat hozni a Macy's. A második legnagyobb amerikai kereskedelmi üzletlánc 2,5 százékos gyarapodásról jelentett az üzletek forgalomalakulása kapcsán, az elemzők azonban 3,3 százalékos bővüléssel kalkuláltak.

A Gap értékesítései pedig 6 százalékkal emelkedtek, ami jócskán meghaladja az előzetesen várt 5,3 százalékos bővülést. A részvény nem lőtt ki igazán, 0,33 százalékos pluszban mozog.

A TJX részvényein 1,55, a Target papírjain pedig 1,24 százalékot húztak a hírre. A Macy's árfolyamát is megránották 1,77 százalékos pluszba lendült a kurzus.