A kormány a túlzottdeficit-eljárás folytatására számít

Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy az Európai Bizottság megszünteti Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást, de az európai uniós támogatásokat valószínűleg nem veszítjük el - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Előfordulhat, hogy Magyarország nem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól, a kormány azonban lobbizik azért, hogy a kohéziós támogatásokat ennek ellenére lehívhassa - értesült a Magyar Nemzet. Brüsszel a bruttó hazai termék kevesebb mint 0,1 százalékát vitatja a jövő évi büdzsé sarokszámaiban, ami egy-kétszer tízmilliárd forintos tételt jelenthet. A bizottság erre a problémára hivatkozva mégis ismét a kohéziós támogatások egy részének megvonásának fenyegetőzik - írja a lap szombati száma kormányzati forrásra hivatkozva.

A lap információi szerint a kabinet arra számít, hogy politikai döntés születik, vagyis a bizottság bizonyos összegeket - így a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodás jótékony hatásait - nem veszi figyelembe. Az [origo] információi szerint ugyanakkor elmérgesedett a viszony a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között, az IMF-nél házon belül már arról beszélnek, hogy gyakorlatilag szakítottak a magyar féllel.

Ráadásul az is előfordulhat, hogy a testület tovább ront a magyar növekedési előrejelzéseken is. Ebben az esetben könnyen lehet olyan eredményt modellezni, amelynek alapján - ha kis mértékben is - a költségvetési hiány 3 százalék fölé kúszik.

Az uniós testület november 7-én hozza nyilvánosságra a tagállamok jövő évi pénzügyi-gazdasági mutatóiról készített előrejelzését. A kormány a lap információi szerint arra számít, hogy Brüsszel elmarasztalja Magyarországot ebben a dokumentumban, és folytatja a túlzottdeficit-eljárást. Az sem lenne meglepetés, ha a bizottság olyan ajánlást is megfogalmazna, amelyben a kohéziós támogatások egy részének befagyasztását javasolja - mondta a lap forrása.

Mindkét ügyben a tagállamok képviselői hoznak végleges döntést az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) december 4-én soron következő ülésén, ahol a kohéziós pénzek ügyében kedvező határozatra számít a magyar kormány. A lap úgy tudja, hogy Németország ez ügyben támogatását jelezte.

Cikkünket a brüsszeli elvárások hátteréről itt olvashatja.