A horvát államfő is beszállt az INA körüli harcba

Vágólapra másolva!
Támogatja a horvát köztársasági elnök a kormányt, hogy biztosítsa a horvát nemzeti érdek érvényesülését az INA olajtársaságban. Korábban a pénzügyminiszter nyíltan megfenyegette a Molt, hogy az állammal kerül szembe, ha egyedül irányítja az INA-t.
Vágólapra másolva!

Ivo Josipovic államfő a horvát közszolgálati rádióban kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja a kormányt abban, hogy a meglévő mechanizmusokon keresztül érvényesítse a nemzeti érdeket az INA irányításában.

Josipovic szerint "függetlenül attól, hogy ki birtokolja a részvények többségét, az INA horvát cég, amellyel szemben a horvát gazdaságnak és a politikának is vannak bizonyos legitim elvárásai".

A köztársasági elnök egy héttel az után beszélt az ügyről, hogy a 49 százalékban a Mol tulajdonában álló INA három horvát igazgatósági tagja kifogásolta az igazgatóságon belüli viszonyokat, több irányítói jogot követelve a horvát félnek, és erre irányuló javaslatát a sajtóhoz is eljuttatta.

Az INA-részvények 45 százaléka a horvát állam tulajdonában van, 47 százaléka a Molé, amely 2009 elején, egy akkori megállapodás alapján átvette az irányítást az olajvállalatban.

A múlt pénteken Slavko Linic pénzügyminiszter közölte, igaz, hogy a Mol a horvát kormány nélkül is igazgathatja az INA-t, de ez esetben "a horvát állammal nyit háborút".

Zoran Milanovic miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, szerinte nem jó különbséget tenni az igazgatótanács horvát és magyar tagjai között, hiszen mindannyian a vállalat tulajdonosainak és alapítóinak érdekében tevékenykednek.