Ezt mondja a guru: vegyél farmot Oroszországban!

Vágólapra másolva!
A legendás hírű befektető, Jim Rogers inkább Oroszországban fektetne be, mint az amerikai részvénypiacon. Véleménye szerint a gazdasági élénkítő csomagok csak elodázzák a problémákat, hosszú távon azonban nem nyújtanak megoldást, 2014-ben jönnek majd az igazi gondok. A mindig szórakoztató Rogers általában véve shortolja a részvényeket, és veszi az árupiacokat, azon belül is elsősorban az agrártermékeket keresné.
Vágólapra másolva!

Nem szereti Rogers az amerikai részvényeket

Pesszimista képet fogalmazott meg az amerikai részvénypiacokról Jim Rogers, "a befektetések Indinana Jones-a", aki tegnap adott interjút a CNBC-nek. "A saját pénzemet nem fektetném most amerikai részvényekbe, még a magáét sem" - mondta a riporternek a szokás szerint fesztelenül viccelődő Rogers arra a kérdésre, hogy vonzónak tartja-e az amerikai piacokat.

Véleménye szerint 2013-ban és 2014-ben is gazdasági problémákkal nézhet szembe az USA, ami minden négy-hat évben megismétlődő jelenség. Ennek forrása egyrészt egy újabb adóemelés vagy valami politikai baklövés lehet. A befektető felhívta a figyelmet, hogy az adóemelések rendre hátráltatták a gazdasági növekedést, míg az adócsökkentések Reagan és Kennedy elnökök idején támogatólag hatottak. "Az adócsökkentés segíti a gazdaságot, ez ilyen egyszerű." - véli Rogers.

A befektetési guru a politikáról alkotott nézeteibe is betekintést engedett: "Ha Romney személyes barátja vagy, akkor jól fogsz járni 2013-ban. Ha Obama személyes barátja vagy, akkor is. Én nem vagyok egyik sem. Az adók emelkedése nem lesz szórakoztató." Rogers szerint a legsúlyosabb problémák 2014-ben jönnek majd el, addig fel kell készülni mindenre.

Jim Rogers

1942-ben született Jim Rogers, a legendás befektető, aki Soros György társa volt a híres-hírhedt Quantum Fund irányításában. Az anekdoták szerint Jim Rogers volt kettejük közül a stratéga, míg Soros inkább trader szemlélettel tekintett a piacokra. A két guru 1973-ban alapította a Quantum Fundot, amivel tíz év alatt 4200 százalékot kerestek, mialatt S&P500 47 százalékot emelkedett. Az alaptól 1980-ban lépett ki a guru. Rogers számos nagysikerű könyv szerzője, jelenleg Szingapúrban él, és többek között a saját indexére épülő alapját, a Rogers Global Resources Equity Index Fundot kezeli.



"Én is aggódom, magának is aggódnia kellene"

Elmondása szerint a Fed élénkítő csomagjai (QE1, QE2, QE3) nem oldják meg a gazdasági problémákat, csak elodázzák azokat, egyedül a tőzsde számára jelentenek tűzoltást. Előbb-utóbb pedig a befektetők is rájöhetnek, hogy az örökkévalóságig nem folytathatók a lazítások. "Ha előretekintek, akkor nem látok jó dolgokat, hiába tűnik úgy, hogy a tőzsdék pozitív fejleményeket áraznak" - mondta Rogers.

A makrogazdasági adatközlésekre, így például a munkanélküliségi adatokra Rogers egyébként nem fordít túl sok figyelmet, elmondása szerint azért, mert egyfelől az adatok a múltra vonatkoznak, a piac pedig előre tekint, másfelől pedig a számokat mindig felülvizsgálják. Rogers véleménye szépen egybecseng korábbi cikkünkkel, amelyben arról írtunk, milyen módon torzítják a valóságról alkotott képet az amerikai munkaerőpiaci statisztikák.

"Persze, hogy shortolom a Microsoftot opciókon keresztül. Miért ne tenném?" - lepte meg a riportert Rogers. "Mégis mi az, amit a Microsoft a világért tehet? Fantasztikus cég volt 20-30 évvel ezelőtt, de most 2013-2014-ről beszélünk. Mit tud értünk tenni a Microsoft mostanában?" - tette hozzá. Rogers szerint egyébként a technológiai szektor általában véve az egyik leginkább "kiszipolyozott" terület a piacon, az élen az Apple-lel (Nasdaq), így egyáltalán nem keres befektetési lehetőséget ezen a téren.

Egyelőre Kínát és Indiát is elkerülné

"Ha már ilyen sokan pesszimisták Kínára, lehet, hogy el kellene gondolkodnom rajta, bevásárolok Kínában. Eddig az összeomlást vártam, most talán venni kellene?" - kezdte viccelődve Rogers a Kínáról szóló kommentárját, hozzátéve, hogy a kínai jegybank éveken keresztül próbálta hűteni a gazdaságot, visszafogni az inflációt, amiben most fordulat jöhet. "Én nem lazítanék, ha én lennék Kína, de nem én vagyok az." - szögezte le Rogers.

Rogers határozottan cáfolta, hogy befektetne Kínában, a guru egyaránt shortolná az Indiát és Kínát is. Előbbit "teljes katasztrófának" nevezte magas inflációja, valamint kereskedelmi mérlegének problémái miatt, míg utóbbiba csak akkor vásárolna be, ha összeomlana, ez pedig még nem jött el. A hétvégén érkezett több fontos kínai makroadat is, amelyek az elmúlt hetek negatív híráramához képest egészen pozitív volt, a külkereskedelmi mérlegről szóló adat kijfezetetten kellemes meglepetést okozott.

"Minden aggaszt, amihez a politikusoknak köze van. Japán és Kína között olyan szigetekről folyik a vita, amik egyébként nem is lennének érdemesek az említésre, és mégis háborúhoz vezetnek. Persze, hogy aggódom emiatt." - foglalta össze az ázsiai piacokkal kapcsolatos aggodalmait Rogers. A legnagyobb feltörekvő piacokról, köztük a kínai és indiai tőzsdei kilátásokról a közelmúltban részletesebben is írtunk.

Célkeresztben Oroszország

Az amerikai vizek elhagyását követően Oroszországban kutakodna a befektető, mellyel kapcsolatban 1970 óta, szinte teljes karrierje során elutasító volt. Most először fordul elő, hogy némi változásban bízik Putyin kormánya miatt. Jim Rogersszel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy szeptemberben lépett elő az orosz VTB Bank mezőgazdasági üzletágának tanácsadójává.

Egyelőre még keresi a módját, hogy miként célozza meg orosz piacot, a lehetőségek között a részvény- és a devizapiac is felmerült. "Befektetési lehetőségeket keresek Oroszországban, mert meggyőződésem, hogy lehet ott értéket találni most. Ha van egy-két jó ötlete, nehogy elmondja most a műsorban, engem hívjon először" - mondta nevetve Rogers.

MICEX index (Oroszország)

"Hányszor mondjam, hogy farmot kell venni?"

Érdekes módon Rogers szerint a kínai kereslet visszaesése csak részben magyarázza például a vasérc árának zuhanását. "Az az igazi probléma, hogy amikor az árupiacok szárnyaltak, rengetegen nyitottak új bányákat, túl sok a felesleges kapacitás." Rogers kijelentette, hogy jelenleg egyetlen árupiaci terméket sem vásárol, de ha kellene, mindenképp az agrártermékeket preferálná, és miközben a részvényeket általában véve shortolja, az árupiacokon long pozíciói vannak. "A Lamborghini is traktorgyártóként kezdte. Vegyen egy Lamborghinit, és megtanulhatja, hogyan kell traktort vezetni." - mondta Rogers a műsorvezetőnek.

DB Agriculture Index