Vágólapra másolva!
Nem hatott az amerikai piacokra a kedvező GDP adat, valamint az európai tőzsdéken uralkodó jó hangulat, és mínuszban mozognak a tengerentúli részvényindexek. Európában kifejezetten jól teljesítenek a piacok, amivel a héten látott nagy mínuszokat próbálják korrigálni. Itthon a BUX enyhe mínuszban tartózkodik az IMF tárgyalások nem hivatalos lezárásának hírére.
Vágólapra másolva!

Újabb támogatás a PannErgy-nek

Továbbra is a negatív tartományban tartózkodik a magyar részvényindex az IMF szakítás híre után, ám ennek ellenére nem számít leszakadónak a BÉT régiós társaihoz képest. Az OTP nem bír kikecmeregni a mínuszokból, bár kissé korrigált a papír, jelenleg 0,7 százalék körüli mínuszban tartózkodik. A MOL továbbra is tegnapi záróértéke körül mozog, míg a Magyar Telekom 1,3 százalékos veszteséget szedett össze.

Forrás: [origo]

A PannErgy befektetői viszont örülhetnek, ugyanis a cég 100 százalékos leányvállalata, a DoverDrill Mélyfúró Kft. 126 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az összegből a fúrási munkálatok hatékonyságát növelő és időigényességét csökkentő eszközt kíván vásárolni a cég. Ez már a harmadik vissza nem térítendő támogatás, amit rövid időn belül elnyert a társaság, korábban összesen 1,6 milliárd forintot kaptak az államtól. Ennek ellenére a részvény 0,7 százalékos mínuszban mozog.

Az E-Star papírjai felálltak a padlóról, és 4 százalékos pluszban tartózkodnak. A feltámadást az a hír segítette, hogy holnap megkapják az államtól Fejér és Veszprém megye tartozásának kiváltásaként a 2,5 milliárd forintot. A képet kissé árnyalja, hogy eredetileg az összeg ma lett volna esedékes. A cég továbbra is hajlandó lenne visszavásárolni a kötvényeit a tulajdonosoktól. A vállalat részvényeinek sokat segített a bejelentés, ugyanis az utóbbi napokban többször is 15 százalékot esett a papír, ami után szüneteltetni is kellett a kereskedésüket, és ezután nem tudtak elmozdulni a limitáruktól.

A forint viszont nem tudott felállni a nap közben kapott pofonból, és jelenleg is a 282-es szintek körül jegyzik az euróval szemben. Egy dollárért 218 forintot, egy svájci frankért 233,2 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Zuhan az Ericsson

Pluszba fordultak az európai részvényindexek a kedvező amerikai GDP adatot látva, amivel visszahoznak valamennyit a héten látott mínuszokból. A szektorok közül a fogyasztói szolgáltatásokat nyújtó vállalatok és a nyersanyagkapcsolt vállalatok papírjai teljesítenek a legjobban, egyaránt fél százalékos erősödést mutatnak. Ezzel szemben a technológiai cégek gyengébben muzsikálnak, különösen az Ericsson van leszakadóban.

Forrás: [origo]

A házólati eszközöket gyártó cég papírjainak teljesítménye azért marad el társaitól, mert a vállalat ma a vártnál gyengébb harmadik negyedéves adatokról számolt be. A cég nyeresége 43 százalékkal 325 millió dollárra csökkent a harmadik negyedévben a tavalyi 600 millió euróról az eladásaik visszaesése miatt, amelyek 2 százalékkal csökkentek. Ugyanakkor az elemzők ennél nagyobb visszaesést prognosztizáltak, mivel 290 millió dollár körüli profitot vártak. A részvények továbbra is a reggel óta látott 4 százalék körüli mínuszban tartózkodnak.

A részvényindexek emelkedése ellenére a kötvénypiacokon a periféria országok hozamai emelkednek a növekvő félelmek miatt. A CNBC reggeli információi szerint Görögország nem fogja tudni teljesíteni a hiánycélt, amivel mélyebb recesszióba kerülhetnek, így elkerülhetetlenné válik az újabb mentőcsomag. Ezen túl további adósságleírásra is sor kerülhet. Az országnak több időre is szüksége lenne a reformok végrehajtásához. A spanyol tízéves hozam 5,6 százalék, míg az olasz 4,9 százalék körül mozog, amiatt, hogy csökkent a kereslet papírjaik iránt, ezáltal olcsóbbá váltak a kötvények, ami a hozamok emelkedéséhez vezetett.

Ericsson (Stockholm)

Forrás: [origo]

Nem hat az optimizmus az amerikai tőzsdékre

Kedvező GDP adatot tettek közzé az USA-ban, a várakozásoknál nagyobb ütemben nőtt a gazdaság a harmadik negyedévben. A várt 1,8 százalék helyett 2 százalékkal bővült az amerikai gazdaság.

Az európai piacokon uralkodó jó hangulat nem tudott átragadni a tengerentúli piacokra és lefelé vették az irányt az amerikai részvényindexek, amivel tovább folytatódik a héten látott csökkenő trend. A leggyengébben a kis- és közepes vállalatokat tömörítő index, a Russel teljesít, melyet az S&P követ, de nincsenek nagy leszakadásban a többi indextől.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül a távközlési cégek papírjai emelkednek ki. A technológiai szektor emelkedését az sem tudta segíteni, hogy az Amazon részvényei meglepően jól mozognak, már 3 százalékot erősödtek nyitás óta, annak ellenére, hogy a társaság az elemzői konszenzusnál gyengébb gyorsjelentési számokat tett közzé tegnap. Tegnap zárás után 10 százalékos mínuszban is forogtak a papírok.

Forrás: [origo]

Amazon (Nasdaq)

Forrás: [origo]