Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Fidesz emberei szavaztak a kamatcsökkentésre

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács Fidesz által jelölt tagjai szavaztak a kamatcsökkentésre a szeptember végi kamatvágáskor az ülés jegyzőkönyve szerint.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács négy külső tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére a testület legutóbbi, szeptember 25-i kamatdöntő ülésen is - derül ki az ülés szerdán nyilvánosságra hozott rövidített jegyzőkönyvéből.

Az alapkamat 6,75 százalékos szinten tartására voksolt az MNB elnöke és két alelnöke: Simor András, Király Júlia és Karvalits Ferenc, míg 6,5 százalékra csökkentésére Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Cinkotai János és Kocziszky György.

Már augusztusban sejteni lehetett, hogy kibékíthetetlen ellentét feszül a Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szervének, a monetáris tanácsnak a két tábora között. Már az augusztusi végi kamatdöntéskor is kamatcsökkentést vert át a Fidesz-KDNP kormányoldal által jelölt négy külső tag a belső tagokon (Simor András jegybankelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök), holott a törvényben foglalt elsődleges céllal, az infláció elleni küzdelemmel kérdéses, hogy mennyire fér össze a kamatvágás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről