Uniós vizsgálat indulhat a Gazprom ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jelentése szerint az orosz földgázipari óriás visszaélt piaci befolyásával, és több ponton is beleütközhetett az EU versenyjogi szabályozásába. A Financial Times ma reggeli cikke szerint az orosz vezetők egyelőre nem kívánták kommentálni az ügyet arra hivatkozva, hogy még nem kaptak hivatalos értesítést a vizsgálat elindításáról.
Vágólapra másolva!

A Bizottság három pontban fogalmazta meg aggodalmait. A legrelevánsabb probléma az orosz cég operációival kapcsolatban az volt, hogy akadályozhatta a földgáz szabad áramlását az Unió egyes tagállamaiban, amivel torzította és meg is osztotta a közép-kelet-európai földgázpiacot. Másodsorban az európai gázszolgáltatás diverzifikálását is gátolhatta a társaság. Harmadrészt pedig az árképzésre irányulhat a vizsgálat, mivel a Bizottság szerint lehetetlen az, hogy egy gazdasági válság idején emelkedjenek az árak. A vizsgált szerződésekből kiderült, hogy az árakat a társaság az olajárakhoz kötötte.

A nyomozás nyolc uniós tagállamra fog fókuszálni, így Bulgária, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Lengyelország, Észtország, Litvánia, Lettország és Magyarország kerülhet a középpontba.

Az orosz gázóriásra rájár a rúd, hiszen friss hír, hogy a Total-lal és a Lukoil-lal közös Shtokman-projektje füstbe ment, többek között a "palagáz-forradalom" által generált nyomott nyersanyagárak miatt.