Végigjártak 20 221 éttermet, büfét, bárt

Vágólapra másolva!
A tízezer főnél nagyobb magyar városok összes vendéglátóhelyét végigjárták a Nielsen piackutatói, az első negyedévben összesen 20 221 ilyen hely volt. A szám negyedik éve folyamatosan csökken.
Vágólapra másolva!

Negyedik éve csökken a vendéglátóhelyek száma, ha csak kismértékben is - közölte a Nielsen piackutató intézet szerdán. Összesen 34 393 vendéglátóipari üzlet működik, 1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A piackutatók személyesen mérték fel a 10 ezer lakosúnál nagyobb városokban mind a 20 221 helyet, ahol ételt, italt szolgálnak fel.

A felmérés szerint hazánkban a teljes vendéglátóipari hálózat több mint egynegyedét, 27 százalékát teszi ki a 9191 étkezőhely, amely magában foglalja az éttermet, vendéglőt, kávéházat és cukrászdát. A sörözők, borozók és pubok alkotják az italhely csatornát; összesen 4745 ilyen hely van.

Kisebb jelentőségű a szálláshelyszegmens, amelybe beletartozik a szálláshelyeken található minden értékesítési pont, presszótól az éttermen át a bárig. A teljes bolthálózat 7 százaléka sorolható ide, összesen 2373 hely.

Legkisebb, 5 százalékos szegmens a szabadidős és szórakozóhelyeké. Diszkó, biliárdterem, night-club, kaszinó, valamint sportlétesítmény tartozik ide, összesen 1645 hely.

Az adatok a szezonális helyek nélkül értendők. Az idény jellegű üzletekről csak a tavaly nyári adatok állnak rendelkezésre: Összesen 5 090 szezonális helyet regisztráltak, ami enyhe csökkenést jelez az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva.

A 10 ezer lakosúnál nagyobb városokban három üzlettípus egységeinek a száma is emelkedett, kismértékben, egyik évről a másikra: volumenhelynél 9508-ra, étkezőhelynél 6 227-re, míg szabadidős és szórakozóhelynél 1112-re. Italhelynél, továbbá szálláshelynél némi negatívumot jelez a tendencia.