Vágólapra másolva!
Újabb, a munkavállalókat sújtó megszorító intézkedéseket jelentett be a portugál miniszterelnök pénteken: jelentősen megemeli a TB-járulékot. A portugál gazdaság idén 3,3 százalékkal zsugorodik, a munkanélküliség 16 százalék közelébe kerül, az államháztartási hiány túllépheti a 4,5 százalékot.
Vágólapra másolva!

Pedro Passos Coelho a honfitársaihoz intézett beszédben közölte, hogy jövőre 11 százalékról 18 százalékra emelik a munkavállalók által fizetendő társadalombiztosítási járulékokat. A munkáltatók esetében viszont 23 százalékról 18 százalékra csökkentik a tb-járulék mértékét, hogy így támogassák a munkahelyteremtést.

A konzervatív miniszterelnök egyebek között azzal indokolta a döntést, hogy az ország még mindig nem jutott ki a "gazdasági vészhelyzetből", bár a pénzpiacok bizalma már erősebb. Rámutatott, hogy az Európai Központi Bank csütörtöki döntése, miszerint kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez, megkönnyíti Portugália visszatérését a piacokra, de "nem helyettesíti a gazdaságunk átalakítását célzó erőfeszítéseket".

A portugál kormány új előrejelzése szerint idén 3,3 százalékkal zsugorodik a gazdaság. A pénzügyminisztérium arra számít, hogy a tervezettnél 2 milliárd euróval alacsonyabb adóbevétele lesz az államkasszának, miközben a munkanélküliségi ráta 15,7 százalékra kúszik fel. Mindennek eredményeként a kormány nem tudja tartani az idei évre kitűzött, 4,5 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcélt.

Az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank (EKB) képviselői nagyítóval vizsgálják Portugália kiadásait. A gazdasági reformprogram végrehajtásának menetéről várhatóan a jövő hétre készül el a jelentésük, amelyre a tavaly jóváhagyott 78 milliárd eurós mentőcsomag ötödik részletének lehívásához van szükség. Eddig minden felülvizsgálat pozitív eredménnyel zárult.