Vágólapra másolva!
Jó hangulatban folyik a kereskedés Európában, mivel a vártnak nagyjából megfelelő makroadatok láttak napvilágot a nap során. A német munkanélküliség és a brit GDP növekedés is az elemzői konszenzusnak megfelelően alakult.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az optimista hangulat

Délben enyhébb pluszban tartózkodnak a főbb európai indexek, visszanyerve néhány pontot az elmúlt napok nagy eséséből. Eddig legjobban a német DAX és a francia CAC 40 teljesít egyaránt 0,3-0,3 százalékos emelkedéssel, amit némileg leszakadva követ 0,17 százalékos pluszban a londoni FTSE 100. A Stoxx Europe 600 0,27 százalékos pluszban tartózkodik jelenleg.

A befektetők figyelmét továbbra is a spanyol fejlemények kötik le, ugyanis a kormány ma mutatja be 2013-as költségvetési terveit, amiből egy esetleges mentőcsomag igénybevételének a lehetősége is körvonalazódhat. Ezzel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a tegnapi 6 százalék fölötti spanyol tízéves állampapírhozam ma becsúszott ismét a kritikus szint alá.

5 százalékos esésével a H&M számít eddig a nap egyik vesztesének, mivel az elemzői konszenzusnál gyengébb negyedéves számokkal állt ma elő a ruhaipari cég.

A német munkanélküliségi adat nem okozott meglepetést, az elemzői konszenzusnak megfelelően 6,8 százalék volt.

A BUX is emelkedik

Csupán 1,8 milliárdos forgalom mellett jelenleg 0,9 százalékos pluszban tartózkodik a tőzsdeindex. A blue-chipek közül szinte mindegyik papír a pozitív tartományban mozog, az OTP 0,8 százalékos, a Mol 1,5 százalékos, az Egis és a Richter egyaránt 1 százalékos pluszban tartózkodik.

A Richterrel kapcsolatban bejelentették, hogy 5,01 százalékra nőtt az amerikai BlackRock részesedése a cégben.

Hatalmas volt a kereslet a meghirdetett diszkontkincstárjegyek iránt a mai aukción. Az eredetileg tervezett 45 milliárd forint helyett 55 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkontkincstárjegyet és 7,5 milliárd forintnyi változó kamatozású kötvényt adott el ma az ÁKK.

Fontos amerikai makroadatok

Ma délután fél háromkor fontosabb makroadatok fognak érkezni a tengerentúlról. Kérdés, hogy az előzetesen várt 1,7 százalékos GDP-növekedés felül tudják-e teljesíteni. Ezen kívül munkanélküliségi adatok és tartós cikkek megrendelésének az adatai is napvilágot fognak látni. A nap végére kiderül, hogy mennyire tudják a tegnap összeszedett mínuszokat korrigálni a piacok.