A küszködő Sony mentheti meg a víz alatt lévő Olympust

Vágólapra másolva!
A japán Olympus még ebben a hónapban megállapodhat a Sonyval egy 140 milliárd forintnyi tőkebefektetésről. Az Olympus hírnevét megtépázta ugyan egy eltitkolt veszteség, ennek ellenére a márkanév még mindig jól cseng, több cég is bejelentkezett a pénzével.
Vágólapra másolva!

Közel áll a japán Olympus ahhoz, hogy elfogadja a Sony 640 millió dolláros (mintegy 140 milliárd forintos) befektetési ajánlatát. A Wall Street Journal (WSJ) azt írja két, az ügyhöz közel álló forrására hivatkozva, hogy az üzletet még ebben a hónapban tető alá hozhatják. A Sony befektetésének nagyságát mutatja, hogy az körülbelül 12 százalékát teszi ki az Olympus jelenlegi tőzsdei értékének.

A fényképezőgépeket és orvosi eszközöket gyártó Olympus már több ajánlatot is kapott az után, hogy botrányok sora robbant ki a cég eltitkolt veszteségei miatt. A WSJ szerint bejelentkezett az orvosi eszközöket gyártó Terumo, a Fujifilm Holdings, valamint a Panasonic is, de a tárgyalások során a Sony jutott a legtovább.

Más, hasonlóan nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalattól eltérően az Olympus mögött ott van a piac bizalma, különösen az orvosi eszközök gyártásának területén. A cég uralja az orvosi endoszkópok piacát, a maga 70 százalékos részesedésével.

A Sonyt érdekli az egészségügyi terület, ráadásul a digitális fényképezőgépek területén is együtt tudnának működni, ami az ő erőssége, és az Olympus gyengesége. Az olympusos befektetési tervek ellenére a Sony is súlyos gondokkal küszködik, soha nem látott veszteségei vannak. A cég a tévégyártásból a mobiltelefonok piacára próbál menekülni.