Rekordméretű leírások Európában

Vágólapra másolva!
A 2008-as válság alatti időket is túlszárnyaló goodwill leírásokat eszközöltek az Európai Uniós cégek 2011-ben. A leírások még a 2007 és 2011 között akvizíciókhoz kapcsolódtak, és többségében a bank- és telekomszektort érintették. Szakértők szerint további jelentős leírások várhatók a jövőben is az alacsony részvényárfolyamok és romló gazdasági kilátások miatt. 
Vágólapra másolva!

2011-ben a Stoxx Europe 600 index vállalatai 76 milliárd eurónyi goodwillt írtak le, ami jóval meghaladja az előző évi 14 milliárdos és a 2008-as korábbi rekord méretű 71 milliárd eurós leírást is.

Egy felvásárlás után goodwill soron szerepelteti egy vállalat azt az összeget, ami a felvásárlási ár és felvásárolt cég eszközeinek a különbsége. Az eszközök átértékelődése vagy az akvirált társaság kilátásainak változása vezethet a goodwill leírásához, ami az eredményt egy egyszeri tételként csökkenti.

Az említett index tagjai 1600 milliárd eurót költöttek felvásárlásokra 2007. és 2011. között, mialatt 219 milliárd euró goodwillt képeztek. A 2011-es leírások 70 százalékát a bank- és a telekomszektor adta. A legnagyobb tételt az Intesa Sanpaolo 10 milliárd eurós leírása adta, ami még a 2007-es Banca Intesa - Sanpaolo IMI fúzióhoz volt köthető.

Piaci szakértők szerint az idei goodwill leírások végét még nem lehet látni, de várhatóan 40-60 miliárd euró környékén lesz a summa a gazdasági kilátások romlása és a részvénypiacok teljesítménye következtében. Számos cég forog könyv szerinti értéke alatt, különösen a pénzügyi és bányászati szektorban, így ezeknél a cégeknél jelentős leírások várhatók még, vélik az elemzők.

Stoxx Europe 600 index

Forrás: [origo]