A cseh jegybank követi a magyart

Vágólapra másolva!
Negyed százalékra, azaz soha nem látott szintre csökkent a cseh kamat, ehhez hasonló vagy alacsonyabb kamatra csak a legjelentősebb fejlett országokban van példa. A héten szintén csökkentett magyar kamat azonban jóval magasabban van.
Vágólapra másolva!

A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 0,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank. A gazdaság élénkítését célzó lépéssel a cseh irányadó kamat soha nem látott szintre mérséklődött.

A cseh központi bank augusztusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvében már jelezte, hogy kamatvágásra lehet számítani. Akkor a cseh jegybank lerontotta a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, és a jegybankárok közölték, "a monetáris politika megfelelő válasza az időben hozott kamatcsökkentés" lesz.

A cseh jegybankárok tehát a magyar kollégáikhoz hasonlóan 25 bázisponttal mérsékelték a kamatot, ám a különbség óriási. A magyar alapkamat ugyanis hétfőn 6,5 százalékra csökkent, ami több mint 6 százalékponttal magasabb a csehnél. (A magyar kamatcsökkentés hátteréről itt és itt olvashat részletesen.) A 0,25 százalékos cseh alapkamat világszinten is nagyon alacsonynak számít. Az Európai Központi Bank alapkamata például 0,75 százalék, a csehhez hasonló vagy alacsonyabb kamata van a világgazdasági szempontból meghatározó három legfontosabban jegybanknak, a japánnak, a svájcinak és az amerikainak.