Profitwarning a FedEx-től

Vágólapra másolva!
A vártnál alacsonyabb profitot ért el a FedEx az elmúlt negyedévben, figyelmeztette a befektetőket a menedzsment két héttel a gyorsjelentés előtt. A hírre zárás után mélyrepülésbe kapcsolt a részvény.
Vágólapra másolva!

A menedzsment tájékoztatása szerint az elmúlt negyedévben 1,37-1,43 dollár körül alakulhatott az egy részvényre jutó nyereség (EPS), szemben az egy negyedévvel korábban prognosztizált 1,45-1,6 dollárral. A Bloomberg konszenzusa szerint az elemzők 1,56 dolláros EPS-t vártak a negyedévtől. 2009 novembere óta ez lehet a cég életében az első olyan negyedév, amikor éves összevetésben csökken az EPS. A FedEx szeptember 18-án teszi közzé gyorsjelentését.

A vártnál gyengébb teljesítmény oka, hogy a világgazdasági növekedés lassulása miatt visszaesett a kereslet a cég szolgáltatásai, különösen a magas profittartalmú expressz szolgáltatások iránt. A légi szállítmányozás számára ráadásul a magas üzemanyagárak mellett az alacsony kamatkörnyezet és az egyre fejlettebb és pontosabb készletoptimalizálási megoldások is kihívást jelentenek, hiszen csökkentik a költséges, de gyors légi szállítmányozás iránti keresletet.

A világ egyik legnagyobb szállítmányozó és csomagküldő cége korábban jelentős költségcsökkentő lépésekre szánta el magát. Többek között 67 repülőgépét selejtezi le, és cseréli olcsóbban üzemeltethető, üzemanyag-takarékosabb modellekre. Az átalakítások ugyanakkor rövid távon jelentős költséget jelentenek, ráadásul a FedEx által megrendelt nagyobb Boeing 767-es modell csak 2013 végén vagy 2014-ben válik elérhetővé.

A profitwarningra a zárás utáni kereskedésben 4 százalékkal 84 dollárig esett az árfolyam, majd 85,05 dollárig visszakapaszkodott.

FedEx