Olvadni kezd a hazai cégvilág

Vágólapra másolva!
Az eddig fagyott céges beruházások olvadására utal egy felmérés, amelyben a megkérdezett vállalkozók kétharmada jelezte, hogy valamilyen beruházásra készül a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett hétszáz kisvállalati vezető kétharmada válaszolta azt, hogy beruházást tervez a közeljövőben, és ezek fele kíván ehhez bankhitelt igénybe venni - mondta Bunna Gyula, a UniCredit Bank ügyvezető igazgatója a bank által végzett kutatás eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A cégek eddig minimálisra fogták vissza a beruházásaikat.

A mintában szereplő cégek fele soha nem fontolta meg azt, hogy uniós pályázaton induljon. Mindössze 15 százalékuk pályázott, viszont 90 százalékban nyertek is - tette hozzá az ügyvezető igazgató. A nem indulók a bonyolult adminisztrációra hivatkoztak, míg a nyertesek a kötelező minimális önerő nagyságát kifogásolták a kutatás szerint.

A hitelért folyamodó cégek kicsivel több, mint fele a rövid távú finanszírozásra keres megoldást, vagyis a működési feltételeik folyamatos biztosítását akarják megoldani. A beruházási igényű hitelek elsősorban a mezőgazdasági vállalkozásokra jellemzők.