Mexikói-öbölbeli olajmezőket ad el a BP

Vágólapra másolva!
Előrehaladott tárgyalásokat folytat a BP a Plains Exploration & Production Co.- val több Mexikói-öbölbeli olajmező eladásáról. A tranzakció értéke 6 és 7 milliárd dollár között lehet, és mindkét fél számára jelentős előnyöket biztosít a jövőben. Az érintett mezőket nem tekinti stratégiai eszközöknek a BP, és az eladás a tavalyelőtti macondo-i olajkatasztrófához kapcsolódóan bejelentett restruktúráláshoz kapcsolódik.
Vágólapra másolva!

6 és 7 milliárd dollár közötti árról szólnak a nemzetközi lapértesültek arra a tranzakcióra vonatkozóan, mely számos, nem-mélyvízi olajmező eladásáról szól a Mexikói-öböl térségében. A BP továbbra is meg kívánja tartani mélyvízi, értékesebb kitermelő egységeit, de a 2010-es macondo-i katasztrófa után 36 milliárd dollár értékű eszköz eladásáról döntött a cég vezetése, hogy megfelelő mennyiségű készpénzt szerezzenek a károk és büntetések kiegyenlítésére.

Az ügyletről már napokon belül jöhet a hivatalos bejelentés. A Plains számára a tranzakció óriási léptékű, mivel a cég teljes kapitalizációja a múlt pénteki záróár alapján mindössze 5,2 milliárd dollár, azonban a térségben való terjeszkedés továbbra is igen attraktív az olajvállalatok számára az adókedvezményeknek és az USA piac könnyű elérésének köszönhetően.

Egy múlt heti hír szerint az amerikai igazságügyi minisztérium hamarosan megkísérli bebizonyítani, hogy a BP különös gondatlanságot követett el 2010-ben a macondo-i egységében, ami az elmúlt évek legsúlyosabb olajkatasztrófájához vezetett. A cég 3,5 milliárd dollár céltartalékot különített el a bírságokra, de az ügy következményeként bejelentett 36 milliárd dolláros eszközeladási program jóval nagyobb számot sejtet. Egyelőre 26,5 milliárdnál tart a cég, amihez a jelenlegi 6-7 milliárd dollár jelentős lökést adhat.

BP (LSE)

Forrás: [origo]