Csökkenhet a Magyar Telekom osztaléka az Erste szerint

Vágólapra másolva!
Visszavágta az egy részvényre jutó idei és jövő évi profitvárakozásait a Magyar Telekom részvényeire az Erste. Az elemzőház ugyanakkor fenntartja a 470 forintos célárat és tartást javasol a telekommunikációs cég papírjaira.  
Vágólapra másolva!

Az Erste 5 százalékkal csökkentette az idei évre a Magyar Telekom papírjaira a profitvárakozásait, míg jövőre valószínűleg 2 százalékkal lesz kevesebb az egy részvényre jutó nyereség. Összességében 2012-re az elemző arra számít, hogy menedzsment EBITDA-prognózisának (4-6 százalékos visszaesés) alsó sávján alakulhat az eredmény.

Ennek hátterében többek között az áll, hogy növekvő fenyegetettségként értékelik az új állami mobilcég esetleges megjelenését a piacon. Bár a Fővárosi Törvényszék szeptember 17-i döntése miatt az új társaság indulása tovább csúszik, az új frekvencia-aukcióra 2013-ban sor kerülhet. Ha ez megtörténik, akkor valószínűleg az állami mobilcég is elindul rajta és beléphet a már amúgy is telített mobilpiacra.

Az Erste megjegyzi, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt a vállalati- és a magánszektor csökkentette telekommunikációs kiadásait, valamint negatívan értékelik azt is, hogy a mobilszektort sújtó, újonnan kivetett adók csökkentik a vállalat eredményességét.

Pozitívan hathat az árfolyamra a létrejövő IMF megállapodás, aminek hatására javulna a makrogazdasági környezet, valamint, ha az Európai Bíróság kötelezné a kormányt a távközlési különadó eltörlésére. Ezen kívül a vállalat árat emelt mind a vezetékes, mind a mobilszegmensben, ami egy százalékos bevétel növekedést fog eredményezni az idei évben.

Az elemzőház azt állítja, hogy a cég nem lesz képes a 2011-ben részvényenkénti 50 forintos osztalékfizetés fenntartására, és a következő három évre részvényenként 40 forintra csökkentette a várakozásait. Ennek következtében az osztalékhozam a tavalyi 9,6 százalékról 9,4 százalékra mérséklődik.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]