Nem nyúl bele a horvát állam a Mol és az INA vitájába

Vágólapra másolva!
A horvát kormányfő szerint nem szabad különbséget tenni az INA horvát olajtársaság vezetőségének magyar és horvát tagjai között. Zoran Milanovic a magyarok túlzott hatalmát kifogásoló horvát nyilatkozatokat igazolhatatlannak tartja, és bár szeretne segíteni a viták rendezésében, a horvát állam szerinte nem fog beleszólni abba, hogy ki vezesse az INA-t.
Vágólapra másolva!

A horvát miniszterelnök közölte, hogy kormánya komoly erőfeszítéseket akar tenni az INA olaj- és gázipari társaságban kialakult vitás helyzet megoldására, de nem tud és nem is fog államilag beavatkozni a részvénypiacon bejegyzett vállalat vezetésébe.

"Ellenzem, hogy az INA-val kapcsolatos problémákat a nyilvánosság előtt tárgyaljuk ki, bárki is szorgalmazza ezt, legyen az az INA igazgatótanácsának horvát vagy bármely más tagja" - jelentette ki az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban tartózkodó Zoran Milanovic helyi idő szerint pénteken a HTV horvát közszolgálati televíziónak.

A kormányfő néhány nappal azt követően szólalt meg az ügyben, hogy a 49 százalékban a magyar Mol tulajdonában lévő INA menedzsmentjének négy horvát tagja kifogásolta az igazgatóságon belüli viszonyokat, több irányítói jogot követelve a horvát félnek, s erre irányuló javaslatát a sajtóhoz is eljuttatta. Az érintettek Áldott Zoltánnak, az INA elnök-vezérigazgatójának a leváltását is követelték.

New York-i nyilatkozatában Milanovic azt mondta, szerinte nem jó különbséget tenni az igazgatótanács horvát és magyar tagjai között, hiszen mindannyian a vállalat tulajdonosainak és alapítóinak érdekében tevékenykednek.

Megjegyezte, hogy a tulajdonosok egyik képviselőjeként is beszél, hiszen a horvát kormánynak érdekeltsége van az INA-ban. A miniszterelnök bejelentette: még idén ősszel lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy az INA-részvények ára "emelkedjen, és ne csökkenjen".

Milanovic úgy vélekedett, hogy az igazgatóság horvát tagjainak az utóbbi napokban tett nyilatkozatai igazolhatatlanok a közérdek szempontjából. Hozzátette, Horvátország azt akarja, hogy az INA "erős, dinamikus, magas termelékenységű és nyereséges társaság legyen, és ez az egyetlen, ami számít".

Pénteken a Novi list című zágrábi lap Slavko Linic pénzügyminisztert idézve azt írta: igaz, hogy a Mol a horvát kormány nélkül is igazgathatja az INA-t, de ez esetben a horvát állammal nyit háborút. A lap szerint Radimir Cacic, a kormány alelnöke kijelentette: "az INA-n belüli problémák komolyak, de ezeket nem a médián keresztül fogjuk megoldani". Cacic emlékeztet arra, hogy a felügyelőbizottság már júniusban kérte Áldott Zoltán leváltását, és figyelmeztette a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokba a részvényesi szerződésről.

A Mol-csoport, amely az INA legnagyobb részvényese, úgy véli, hogy az INA egyes vezetőinek kijelentései nacionalisták - írta a Novi list a Mol közleményére hivatkozva. A lap hozzátette, hogy a Mol szerint a horvát olajtársaságban jobb irányba változtak a dolgok attól a pillanattól kezdve, hogy a Mol tulajdonosként belépett.