Megtorpant az olaj menetelése

olaj tradinghez fotó
Vágólapra másolva!
Rendkívül erős ellenállásig emelkedett a júniusi mélypontról megugró WTI olaj. Ahhoz, hogy folytatni tudja a nyáron megkezdett ralit, komoly csatákat kell megvívnia. Könnyen el is vérezhet ebben a harcban, és akkor ismét a déli lejtők felé indulhat meg az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Közel tökéletes korrekció

A februárban beállított éves csúcsról 77 dollár körüli szintekig zuhant vissza a nyár elejére az olaj árfolyama főként a kockázatvállalási hajlandóság drasztikus zuhanása miatt. A mélypontról már 25 százalékot ugrott az árfolyam, ezzel pedig a 38,2 százalékos Fibonacci-szintig tudott felmászni. A szakkönyvek szerint az esés egyharmada és a kétharmada közötti szintig tartó korrekció nevezhető megfelelőnek. Ezt most elérte az árfolyam, ugyanakkor más érveket is fel lehet sorolni a rövid távú trend fordulása mellett.

A 200 napos mozgóátlagon sem tudott átjutni meggyőzően az árfolyam, mi több a februári csúcsról berajzolt csökkenő trendvonal is itt húzódik, illetve egy korábbi mélypont szintje is. A mozgás és az olaj előtt tornyosuló technikai akadályok is arról tanúskodnak, hogy nem lesz könnyű itt átjutni.

Ha nem tud felmenni az árfolyam, akkor majd mennek lefelé - tartja a Wall Street-i bölcsesség. Ezt az elképzelést erősítheti, hogy az MACD már augusztus második felében eladási szignált jelzett, az RSI pedig úgy fest, mintha csökkenő pályára állna rá.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogyha az előbb felsorolt akadályokkal mit sem törődve kilő az árfolyam, akkor 101, majd 106 dollár elérése sincs kizárva. Érdemes felkészülni a Bollinger-szalag miatt egy nagyobb elmozdulásra, mivel az indikátor összeszűkült. Ilyenkor pedig a volatilitás megnövekedésére lehet számítani, bár a hátránya, hogy nem mutatja meg, merre mehet a kurzus.

WTI határidő (napi)

WTI olaj, napi grafikon

Hosszabb időtávon vegyesebb a helyzet

A heti grafikonon egy csökkenő háromszögszerű formáció van kialakulóban, bár még messze van a tökéletestől az alakzat. A 2011 tavaszán beállított csúcspontot csak megközelíteni tudta idén februárban az árfolyam, bár a két lokális mélypont azonos szinten alakult ki, így nehéz megmondani az olaj pontos irányát.

Ezen az időtávon van még tér a további emelkedésig, nagyjából 101 dollár környékén ütközhet ellenállásba az árfolyam. Az indikátorok a további növekedést támogatják, hiszen az MACD vételi szignált mutat, az RSI pedig 50 fölött tartózkodik.

WTI határidő (heti)

WTI olaj, heti grafikon

A dollárindexre ráférne egy felpattanás

Egy olajpozíció felvétele előtt egy körültekintő technikai (és fundamentális) elemzőnek kötelessége megnézni a dollár helyzetét. A dollárindex az amerikai dollár kereskedelmi partnereivel a forgalom alapján súlyozott benchmarkja.

A tavaly májusi mélypontról végrehajtott felpattanás után 72 dollárról 84 dollárra emelkedett az index, július közepén innen kezdett lecsorogni. Nemrég visszaesett a 200 napos mozgóátlag és a 61,8 százalékos Fibonacci-szint alá is.

Az indikátorok is a csökkenő irányt erősítik: MACD eladási jelzésen van, RSI csökkenő trendben. Utóbbi viszont már a túladott zónában van, emiatt pedig ráférne az árfolyamra és ezzel az RSI-re is egy korrekció, egy felpattanás.

Ha irányt vált, akkor a 76,4 százalékos Fibo 81,3 dollárnál lehet az első akadály a 200 napos mozgóátlag után. Később pedig az 50 napos mozgóátlag és a 84 dollár körüli szint.

Dollárindex (napi)

dollárindex, napi grafikon

Sokasodnak az érvek az esés mellett

A heti grafikon ugyan nem mutatja még a fordulat jeleit, de mind a dollárindex, mind a napi olaj charton számos short pozíció mellett szóló érvet fel lehet vonultatni.

Fundamentális oldalról is fel lehet sorakoztatni néhány okot. A Fed monetáris lazításának (vagy egy sterilizált vásárlásának) a bejelentését könnyen követhet dollárerősödés. Az idei választási évben pedig a magas olajárak komoly vitát válthatnak ki, és inkább az WTI magas kurzusának a letörésére irányulhatnak bejelentések az elnökjelöltektől.

Ha tényleg itt a fordulat, akkor a viszonylag könnyű a pozíciót levágni egy stop-loss segítségével. Első komolyabb támasz rövid távon 92 dollár körül az 50 napos mozgóátlag lehet majd a 87 dolláros támasz.