Mire figyelj ma? - Hasonló pályán az Adobe és az Oracle

Vágólapra másolva!
Dacára az első ránézésre lehangoló gyorsjelentésének tegnap az Adobe volt az amerikai piac egyik legjobban teljesítő papírja tegnap. A befektetők az első riadalom után felfedezték a gyorsjelentés pozitív oldalait. Az Oracle tegnapi beszámolója gyanúsan hasonló képet fest, mint ahogy a zárás utáni árfolyammozgás is.
Vágólapra másolva!

Utolsókból lesznek az elsők

A nap végi 4,26 százalékos emelkedésével az Adobe (Nasdaq) volt a Nasdaq 100 index második legjobban teljesítő komponense tegnap, egyedül az 5,1 százalékot emelkedő Dollar Tree tudta megelőzni. Az Adobe teljesítménye azért igazán érdekes, mert a szerda esti gyorsjelentésre első körben jelentős eladói nyomás nehezedett az árfolyamra.

Ahogy tegnap már beszámoltunk róla, az Adobe gyorsjelentése a várakozásoktól elmaradó árbevételt és nettó eredményt tartalmazott, a fő számokra koncentráló traderek pedig azonnal rá is tenyereltek az eladásra, a zárás után 6 százalékot is meghaladó esést produkált a részvény. Jobban megemésztve a hallottakat viszont úgy tűnik, mégis tetszettek a látottak a piacnak, és nyitásra már meg is jelentek a vevők.

Az Adobe látszólagos gyenge teljesítményt az okozta, hogy a hagyományos szoftverlicencek értékesítése elmaradt a várakozásoktól. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a nemrégiben bevezetett előfizetéses modell keretében a vártnál lényegesen gyorsabb volt a felhasználószám bővülése, a tervezett heti 5 ezer új felhasználó helyett hetente 8 ezerrel bővült a bázis. Az előfizetéses modellben ugyanakkor a bevételeket lassabban könyvelheti el a cég egy felhasználó élettartama alatt, ez rontott az árbevétel dinamikáján.

Adobe (Nasdaq)

Emelkedni akar az Oracle is

Hasonló képet fest az Oracle tegnapi gyorsjelentése is, hiszen az első ránézésre a vártnak megfelelő, nem túl izgalmas fő számokat, és a hardverértékesítések terén lényegében drámai módon összeomló értékesítéseket tartalmazott. A reakció negatív volt, 2,25 százalékot esett zárás után az árfolyam, nem sokkal a nyitás előtt ugyanakkor a részvény nyitás előtt már 2 százalékos emelkedést mutat.

Ahogy korábbi cikkünkben már rámutattunk, a negatív hardvertrendek mellett a cég egyre nagyobb erőt tud felmutatni a növekedés későbbi motorjának számító felhőalapú szolgáltatások terén. Talán emiatt készül emelkedéssel nyitni, talán az egyébként is inkább pozitív piaci hangulat miatt, de érdemes lesz figyelni a részvényt az előttünk álló napokban.

Oracle (Nasdaq)