Őrült száguldásban a réz

Vágólapra másolva!
Augusztus eleje óta már több mint 16 százalékos ralit mutatott be a réz határidős árfolyama, ezzel pedig komoly technikai ellenálláson jutott túl a Mr. Economy-nak becézett fém.
Vágólapra másolva!

Az ellenállásig ugrott első körben

A napi grafikon impozáns képet fest és nagy erőt mutat. A réz egy hosszabb távú csökkenő trendvonalat és a 200 napos mozgóátlagot is nagy lendülettel törte át szeptember elején, majd 3,8 dollár fölé jutott napokon belül, erőteljesen felfelé taszítva a Bollinger-szalagot.

Az áprilisi csúcsig jutott az árfolyam, amin ha át tudna verekedni, akkor 3,95 dollárig is eljuthatna, ahol már csak egy karnyújtásnyira lenne a 4 dolláros lélektani szinttől.

Az indikátorok terén optimista a kép, hiszen az MACD vételi szignált jelez, az RSI pedig emelkedő trendben ralizik. Az viszont árnyalja a helyzetet, hogy hosszú távon ilyen tempóval nem haladhat a kurzus, így könnyen elképzelhető egy korrekció. A 200 napos mozgóátlag és a csökkenő trendvonal visszatesztelése tetszetőssé teheti a chartot.

Réz (napi)

Nem jött be a fej-váll alakzat

A hosszabb távú, heti grafikon a technikai elemzők számára tartogat néhány ínyencséget: két fej-váll alakzat is látható a grafikon.

A 2009 végétől kialakuló hosszú távú fej-váll alakzat nyakvonaláról és a 200 hetes mozgóátlagról pattant fel az utóbbi hetekben a réz kurzusa. Ráadásul a jobb vállban egy kisebb fej-váll is felfedezhető.

Az 50 hetes mozgóátlagon átlépett az árfolyam, ezáltal ezen az időtávon a 4 dolláros szintnél húzódik ellenállás. Ha át tud lépni ezen a pszichológiai akadályként is működő szinten, akkor 4,5 dolláros csúcs lehet a következő megálló. Az MACD vételi szignálja és az RSI emelkedő iránya is pozitív visszacsatolást jelent.

Réz (heti)

Azt azért még érdemes hozzátenni a heti grafikonhoz, hogy ezek a fej-váll alakzatok erősen trendfordítós jelzések, és könnyen előfordulhat a jobb váll duplázódása. Ha ez bekövetkezik és letöri a nyakvonalat az árfolyam, akkor komoly zuhanás elé nézhet a réz.

Az egyik legnagyobb réztermelő is ugrik

A rézzel karöltve, az egyik legjelentősebb réztermelő, a Freeport-McMoRan Copper is tud profitálni a nyersanyag száguldásából. Szeptember elején a 200 napos mozgóátlag és a csökkenő trendvonal fölé ugrott kérdést nem tűrően az árfolyam. A Bollinger-szalagot is elkezdte megtolni felfelé, mi több a Fed tegnapi bejelentései után a rali folytatása mellett döntött.

A 42 dollár körüli ellenállás pihenőre utasíthatja a papírt, de egy korrekció után érdemes lesz figyelni a papírt. Hosszabb távon 47,5 dolláros idei csúcs elérése is benne lehet a pakilban.

Freeport-McMoran