Mélybe lökte az eurót a rossz hangulat

Vágólapra másolva!
Két hónapja nem látott mértékben gyengült csütörtökön az euró a dollárral szemben, miután a több mint három éves mélypontra zuhanó eurózónabeli beszerzési menedzser index alaposan elrontotta a befektetői hangulatot.
Vágólapra másolva!

Az euró dollárral szembeni árfolyama, amely csütörtökre virradó éjszaka még 1,3 fölött járt, délután 4 órakor 1,292 alatt is megfordult, ennél nagyobb napon belüli gyengülést a közös pénz utoljára július 20-án szenvedett el a dollárral szemben.

A forint egyelőre nem érzi a hangulat romlását, az euró árfolyama 283 és 285 forint között töltötte a napot, délután 5 órakor egy euró 283,42 forintot ért a bankközi devizapiacon. Az árfolyam szeptember eleje óta 280 és 288 között mozgott, az augusztusi sáv is nagyjából 8 forintos volt: az év nyolcadik hónapjában döntően 275 és 283 között járt a kurzus.

Az eurózónabeli szolgáltatószektor és feldolgozóipar együttes aktivitását mutató beszerzési menedzser index szeptemberben 45,9-re, 2009 júniusa óta nem látott mélypontra esett. Mivel az 50 alatti értékek zsugorodást jeleznek, az általában jó GDP-előrejelzőnek tekintett mutató alapján a közös pénzt használó térség gazdasága a harmadik negyedévben szinte biztos, hogy zsugorodik az április-júniusi időszakhoz képest.

A hangulaton az sem tudott javítani, hogy a 4,8 milliárd eurós spanyol kötvényakción január óta nem látott mértékben csökkentek a hozamok. Igaz, az elmúlt egy hónapot tekintve a közös deviza még mindig jól áll. A Bloomberg szerint 2,8 százalékkal erősödött, miközben a dollár 2,5 százalékkal, a jen pedig 0,7 százalékkal gyengült.

Az euró a jennel és a svájci frankkal szemben is gyengült. Az euró/dollár árfolyam Lee Hardman, a Bank of Tokyo-Mitsubishi devizastratégája szerint a következő 6-12 hónapban visszatér az 1,20 körüli szintre - írja a Bloomberg. A hírügynökség által megkeresett másik szakember, Joseph Capurso, az ausztrál Commonwealth Bank stratégája szintén az euró gyengülésére számít.