Megrántották a MOL-t

Vágólapra másolva!
8,5 százalékos emelkedéssel a MOL számít a régió legjobban teljesítő blue-chipjének. Az olajipari részvénnyel kapcsolatban több hír is érkezett a nap folyamán, az egyik legfontosabbnak egy olajtalálat ígérkezik a MOL blokkjai mellett.
Vágólapra másolva!

Optimizmusra adhat okot, hogy a kurdisztáni Atrush blokkban vélhetően a legnagyobb hozammal rendelkező kutat fúrt ki a kanadai Shamaran Petroleum. A területről annyit érdemes tudni, hogy az Akri Bijeel és a Shaikan blokkok szomszédságában található. Előbbiben operátori jogokkal (80%), míg utóbbiban kisebbségi részesedéssel (20%) rendelkezik a MOL. A Shamran bejelentése szerint a kút napi 42,2 ezer hordós kapacitással rendelkezik, ami Kurdisztán legnagyobb hozamú kútja lehet.

A Standard & Poor's hitelminősítő szerint idén 530 milliárd forintos EBITDA-t termelhet meg a MOL, a tényadatok alapján eddig ennek százalékát teljesítette a cég. A várakozás a tavalyi 588 milliárd forintos eredmény mellett a Bloomberg által összegyűjtött 597 milliárd forintos konszenzust is alulmúlja. Az S&P a szíriai kitermelés visszaesésével indokolja az EBITDA-csökkenést és az év hátralevő részére nehéz iparági környezetet vár a MOL számára. Mindennek ellenére megerősítette "BB+"-os stabil kilátású adósminősítését.

A Kuwait Petroleum megvásárolná az OMV által kiárusított horvát és bosnyák üzemanyag-állomásokat, melyekre a MOL leánya, az INA pályázik. Az osztrák olajcég Horvátországban 63, míg Bosznia-Hercegovinában 28 benzinkútját árulja. Az orosz Vedomosti korábbi írása szerint két orosz társaság, a Gazprom Neft és a Zarubezhneft is pályázik az OMV eszközeire.

Technikai szempontból kedvező fejlemény, hogy a MOL sikeresen tesztetlte vissza a 200 napos mozgóátlagot.