Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt az új iPhone: Jó hírek, nagy meglepetés nélkül

Vágólapra másolva!
Tim Cook, az Apple vezére tegnap mutatta be a társaság a legújabb készülékét, az iPhone 5-öt. A telefon sok újdonságértékkel nem bírt, ám így is történelminek mondható elmozdulást generált a részvény. Szeptember 21-én kerül a boltok polcaira a készülék.
Vágólapra másolva!

Mit kaptunk?

Hatalmas figyelem közepette tegnap jelentette be legújabb telefonját, az iPhone 5-öt az Apple. Az új iPhone szinte minden paraméterében megfelel a várakozásoknak, a kijelző magasabb lett, a fém hátlapot kapott telefon viszont vékonyabb és könnyebb, mint elődje. A vártnál valamivel talán erősebb processzor, a korábbinál jobb képfeldolgozás, az európai szabványoknak is megfelelő 4G LTE csatlakozás, és a már előre is ismert szoftveres változtatások jellemzik az iPhone 5-öt. Nagyon röviden összefoglalva tehát erős bejelentéseket hallottunk, igazi nagy meglepetés nélkül.

A rendezvényen a cég bejelentette még az iPod Touch és iPod Nano zenelejátszó-készülékek újabb verzióit és néhány szoftverfrissítést is, de az igazi lényeg nyilvánvalóan az iPhone 5 volt.

Régen látott lökés az árfolyamban

1,39 százalékot gyarapodott a részvény a tegnapi kereskedés végére, a nap utolsó szakaszában lőtt ki igazán a kurzus és érte el a 669,79 dolláros napi maximumhoz közeli szintet. Legutóbb 2007. január 9-én tudtak ennél nagyobbat emelkedni az Apple részvényei iPhone és iPad bejelentésre, akkor a legelső iPhone-készülékét mutatta be a technológiai óriás mindenki nagy meglepetésére. Azóta már szinte megszokottá vált, hogy eséssel reagál a részvény az új termékbemutatókat, iPhone-ok esetében kivétel nélkül pirosban zárt a prezentálást követően a papír.

Agresszív térhódítás előtt a cég

Szeptember 14-én lehetséges először az előrendelés majd pedig egy hétre rá, szeptember 21-től szállítják az újdonsült külsővel ellátott telefont. Az első napokban még csupán kilenc országban érhető el a telefon, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Japánban. Ezt követően további 22 országban kerül a polcokra a telefon, év végére pedig mintegy 100 országban szeretné forgalmazni a készüléket az Apple.

A Marketwatch által megkérdezett elemzők idén, a decemberrel záruló negyedév végéig 45 és 50 millió készülék értékesítését vetítik előre a decemberi negyedévre, ami az előző év azonos időszakához képest 35 százalékos bővülést jelentene. Az első jeleket már szeptember végén megkapjuk, hiszen az első hétvégi és heti értékesítési számok már sokat elmondhatnak majd az új készülék várható sikeréről.

Az agresszív piacnyerést az is támogathatja, hogy a kettővel ezelőtti 4-es modelljét a cég már ingyen kínálja az előfizetőknek, és a tavaly bemutatott iPhone 4S ára is száz dollárral csökkent. Az elmúlt években ez a stratégia minden iPhone bejelentéskor megfigyelhető volt, az új modell képviseli a csúcskategóriát, az alsóbb árpontokon pedig a még mindig versenyképes, de régebbi modellekkel versenyez a cég.

Tétovázik a részvény

Augusztus 20. óta szűk, mintegy 15 dolláros sávban oldalazott a részvény a 680 dollár környéki történelmi csúcs szintje alá beszorulva. A kivárás feltehetően a tegnapi bejelentésnek szólt, az első reakció pedig pozitív, átlagon felüli forgalom mellett napi maximum közelében zárt a részvény. Az elkövetkező időszak irányát feltehetően az határozhatja meg, hogy ebből a szűk sávból milyen irányban tud kimozdulni a részvény. Lefelé a 640 dollár környéki korábbi csúcs adhat támaszt, felfelé pedig még feltérképezetlen tájak jöhetnek, újabb történelmi csúcsokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről