Borúlátó londoni prognózis érkezett a magyar gazdaságról

Vágólapra másolva!
A Magyarországgal foglalkozó londoni szakértők prognózisai közül a legborúlátóbbal rukkolt elő csütörtökön a Capital Economics. A friss előrejelzés szerint az idén 1,5, jövőre 0,5 százalékos hanyatlás várható Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A közép- és kelet-európai gazdaságok vannak kitéve a legnagyobb mértékben az euróövezeti adósságválságnak, ezért ennek az országcsoportnak a gazdasági kilátásai a leggyengébbek a globális felzárkózó térségen belül - derül ki londoni elemzők friss előrejelzéséből, amelyek szerint Magyarországon az idén és jövőre is egész éves recesszió várható.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemző cége, a Capital Economics közgazdászai úgy vélik, hogy Lengyelország, amelynek nagy belső piaca van, várhatóan felülteljesítő lesz a térségen belül, "a spektrum másik végén van" ugyanakkor Magyarország és Csehország, amelyek valószínűleg a következő egy év jelentős részében is recesszióban maradnak.

A szakértők szerint Magyarországon az idén 1,5 százalékos, jövőre 0,5 százalékos GDP-mínusszal számolnak. Csehországban a ház 2012-re 0,8 százalékos visszaesést, 2013-ra 0,5 százalékos növekedést valószínűsít. Ez eddig a legborúlátóbb prognózis a magyarországi GDP-kilátásokkal kapcsolatban a londoni elemzői közösségén belül. Az idei egész éves magyarországi recesszió konszenzusos előrejelzés Londonban, de a többségi londoni elemzői vélemény az, hogy jövőre már a magyar gazdaságban is várható a növekedés megindulása.