Vágólapra másolva!
Az amerikai piacnyitásra is megmaradt a pozitív hangulat a piacokon, a hangulatot főként a német alkotmánybíróság pozitív döntése a táplálja az ESM-mel kapcsolatban. A hazai piacon az OTP részvényével már 4000 forint felett kereskednek a befektetők. 
Vágólapra másolva!

Optimista nyitás Amerikában

0,3 százalékos emelkedésben állnak a főbb amerikai indexek a nyitást követően, az optimista hangulatot a német alkotmánybíróság döntése támogatja, igaz, a befektetők továbbra is a Fed ölésének holnapi hozományát várja.

6,9 milliárd dollár értékű eszközét adja el a Chesapeake Energy (+0,9%) a Permian-medencében. A cég 2012-ben 14 milliárd dolláros eszközértékesítési tervet szabott meg, a tranzakcióval pedig már 85 százalékban teljesülhet az előirányzott érték. A brit-holland Royal Dutch Shell 1,9 milliárd dollárt fizethet a cég eszközeinek egy részéért.

Elvileg ma mutathatja be legújabb készülékét, az iPhone 5-öt az Apple, egyelőre a tegnapi záróár közelében ingadozik a részvény árfolyama.

A pénzügy hátán emelkedik Európa

Továbbra is kedvező hangulat uralkodik a nyugat-európai tőzsdéken a német alkotmánybíróság igenlő válaszát követően. Az élen a DAX áll 0,7 százalékos emelkedéssel és már a FTSE100 is 0,1 százalékos emelkedést mutat. A Stoxx Europe 600 szektorai közül a bankpapírok kapták el leginkább a fonalat, megelőzve a technológia cégeket. A leggyengébb teljesítmény a fogyasztói javak, illetve az egészségügy nyújtja, melyek dél százalékot estek a mai kereskedés során.

4000 forint felett az OTP

Az OTP ma már a 4000 forintos szint fölé is kinézett, ahol legutóbb márciusban járt. Az elmúlt napokkal ellentétben jó formában van a Richter 1,4 százalékos emelkedéssel, még a 39 000 forintos szintről is megpattant a papír. Az Egis ugyan hozza az átlag feletti forgalmat, de egyelőre csak szenvedni látszik 1,3 százalékos csökkenéssel. A Magyar Telekom (-0,2%) egyre távolabb kerül a 430 forintos szinttől.

A MOL-lal kapcsolatos hírzápor ma sem hagyott alább, igaz, most már a kiskereskedelmi tevékenységre helyeződött a hangsúly a kutatás-termeléssel szemben. Az olajcég célja, hogy középtávon 10 százalékos részesedést szerezzen meg a cseh üzemanyagtöltő-piacon a jelenlegi 4,3 százalékkal szemben - mondta el a Slovnaft szóvivője az E35-nek. Horvátországban, ha az INA sikeresen pályázna az OMV helyi kútjaira, akkor a MOL-nak vélhetően meg kellene válni a Tifon márkanév alatt futó egységeitől a Poslovni Dnevnik szerint. Szintén a MOL-hoz köthető hír, hogy kötvénybefektetőknek szervez találkozót, amit kedvező piaci környezet esetén kibocsátás követhet, nemrégiben pedig 890 millió dolláros kötvénykibocsátást rebesgettek az olajcéggel kapcsolatban. Ma viszont inkább korrigálja a tegnapi emelkedését a MOL (-1,4%), bár a 18 000 forintos szint felett még nem sikerült megragadnia, de a 200 napos mozgóátlag még mindig tartja.

MOL

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]