Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lehívta a lengyel hitelkeretet az E-Star

Vágólapra másolva!
Az E-Star pénteken közzétett helyzetjelentéséből kiderült, hogy a cég lehívta a 36 millió zlotys lengyel hitelkeretet. A 2,45 milliárd forintos összeg azonban Soós Csaba elnök-vezérigazgató elmondása szerint sem lesz elegendő az októberben lejáró kötvények visszafizetésére.
Vágólapra másolva!

Nem elég a lengyel hitel

6,3 millió euróra duzzadt az E-Star készpénzállománya augusztus végére az előző havi 2,1 millió eurót követően a lengyel hitelkeret lehívását követően. A 36 millió zlotys hitelből 12 millió zloty a mielec-i erőmű beruházásra felvett hitel visszafizetését szolgálja, valamint további 4 millió zloty került elkülönítésre az egység számára. A fennmaradó 20 millió zloty használható fel szabadon az E-Star számára, azonban ezt teljes egészében nem tudja a kötvénytörlesztéshez igénybe venni. Az ok az önkormányzati vevők nemfizetése miatt felhalmozódó szállítói tartozások, amit a további működés miatt ki kell egyenlítenie.

Soós Csaba a Napi Gazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy a menedzsment folyamatosan keresi a megoldást a kötvénytartozás kiegyenlítésére. A kötvényesekkel csak abban az esetben fognak tárgyalásokat kezdeményezni, ha nem tudják határidőre teljesíteni a fizetési kötelezettségük.

A legjobb nyári hónap

Az E-Star augusztusi számai árbevétel és EBITDA soron is jóval kedvezőbbek lettek, mint a megelőző nyári hónapokban. A bevételek 27 százalékkal bővültek havi alapon, míg a júniusi és a júliusi EBITDA szintű veszteség után augusztusban már 222 ezer eurós nyereséget tudott felmutatni. Az operációk közül továbbra is csak a hazai egység tud pozitív EBITDA-t termelni a nyári hónapokban. A központi költségek viszont további 20 százalékkal csökkentek a hónapban.

Forrás: [origo]

Továbbra sem javult a cég problémás fizetési morállal rendelkező ügyfelekkel szembeni követelésállománya. Hódmezővásárhely, Nagydobos és Szamosszeg önkormányzataival szemben pedig már peres eljárást kezdeményezett.

Annak ellenére, hogy a kötvényesek kifizetése továbbra sem rendeződött a részvény emelkedéssel nyitott és 15 százalékos napi limitjét is elérte az első percekben az E-Star.

E-Star

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről