Már meglátszik a Mercedes az exporton

Vágólapra másolva!
A várakozásokkal megegyezően 457,5 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben júliusban. Az export euróban 4,6, az importé 4 százalékkal nőtt egy év alatt. A kivitel javulása tükrözi az ipari export növekedését, amit feltehetően a Mercedes-üzem termelésének elindulása okozott.
Vágólapra másolva!

Az export euróban 4,6, az import 4,0 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az árfolyamok alakulása miatt forintban a növekedés 11,3, illetve 10,8 százalékos volt.

Az euróban regisztrált export júliusi növekedési üteme héthavi rekordnak számít. Az év hetedik hónapjában a kivitel 77, a behozatal 72 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország - közölte a KSH.

A januártól júliusig tartó időszakban az export euróban 1, az import 1,5 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét, az exporttöbblet 4,119 milliárd eurót tett ki, 166 millióval kevesebbet, mint tavaly. Az export 46,536 milliárd, az import 42,417 milliárd eurót tett ki az év első hét hónapjában, amiből 6,455, illetve 5,998 milliárd euró júliusra jutott.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a kivitel javulása tükrözi az ipari export növekedését, amit feltehetően a Mercedes-üzem termelésének elindulása okozott. Felhívja a figyelmet arra hogy, az év első felében - a nyersanyagárak emelkedése miatti cserearányromlás hatására - az import értéke gyorsabban nőtt az exporténál, miközben mennyiségben az export bővült gyorsabban. Az év egészében 7,4 milliárd euró többletre számít a tavalyi 7,06 milliárd után.