Nekiestek a Molnak a horvátok

Vágólapra másolva!
Kiújult a küzdelem az INA horvát olajtársaság irányításáért Zágrábban. A Mol irányítása alatt lévő cégben a horvát kormány a második legnagyobb tulajdonos, de a jelenleginél több beleszólást akart a döntésekbe - derült ki horvát sajtóértesülésekből.
Vágólapra másolva!

Törvényes az INA jelenlegi társaságirányítási struktúrája, amit az illetékes intézmények és testületek is jóváhagytak - olvasható ki az olajvállalat keddi igazgatósági ülése után kiadott közleményből. A jelentős részben (49 százalék) a magyar Mol tulajdonában lévő horvát INA igazgatóságának három horvát tagja korábban kifogásolta az igazgatóságon belüli viszonyokat, ezért azok változtatására tett javaslatot - jelentette a horvát közszolgálati televízió (HRT) egy neve elhallgatását kérő magas rangú INA-forrásra hivatkozva. Az erre irányuló javaslatot a keddi igazgatósági ülésen tűzték volna napirendre, de az INA kiadott közleménye szerint az ülésen nem szavaztak a javaslatokról, mert azok "nem eléggé kidolgozottak".

A horvátok kifogása arra irányult, hogy az INA-t Budapestről irányítják, mivel a három horvát és három magyar tagból álló igazgatóságon belül a horvát szavazatok nem érvényesülnek Áldott Zoltán, az INA elnök-vezérigazgatójának döntő jogú szavazata miatt. A HRT hétfőn közzétette honlapján a kifogásokat és azok indoklásait tartalmazó 10 oldalas dokumentumot is.

A Vecernji list szerdai számában taktikai játszmaként értékelte az INA körüli legfrissebb fejleményeket, és a sport nyelvén fogalmazva "gól nélküli döntetlennek" minősítette a keddi igazgatósági ülést, amelynek visszavágója egy hét múlva várható.

Ez lehetett az első lépés

A horvát televízió nem hivatalos értesülései szerint a keddi maratoni ülésen a magyar fél ignorálta a horvát tagok követeléseit, és a találkozó rendkívül forró hangulatban zajlott le. A HRT szerint az igazgatóság üléséről kiadott közlemény ismét csak nem tükrözi a horvát igazgatósági tagok véleményét.

A közleményben a társaság egyebek közt azt is leszögezi, hogy kész törvényes lépéseket tenni minden magán- vagy jogi személy ellen, aki hamis állítások közzétételével kárt okoz a társaságnak. Niko Dalic, Ivan Kresic és Davor Mayer horvát igazgatósági tagok "lázadását" a horvát sajtó a domináns magyar befolyás ellen régóta érlelődő horvát kormányzati stratégia első lépéseként értelmezte.

Radimir Cacic gazdasági miniszter, a horvát kormány alelnöke kedden nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy a kormány egyetért-e az INA-igazgatóság három horvát tagjának álláspontjával. "Az irányítási jogoknak a tulajdonosi szinttel kell korrelációban lenni, de ez egyelőre nem így van" - mondta a horvát miniszter a HRT-nek.

Cacic és Slavko Linic horvát pénzügyminiszter korábban bejelentette, hogy helyet igényelnek az INA felügyelőbizottságában. A Novi list azt írta, hogy kútba esett a horvát tagok arra irányuló próbálkozása, hogy a horvát fél nevében végre ők is részt vegyenek az irányításban.

A horvátokon spórolnak?

A Jutarnji list arra emlékeztet, hogy a mostani horvát kormány elejétől fogva keményen lépett fel annak érdekében, hogy a horvát fél egyenrangú partnerként vehessen részt a döntéshozatalban, mivel 44,8 százalék tulajdonjoggal rendelkezik. A kormány szerint a Mol teljesen lelassult az INA és kőolaj-finomítóinak a korszerűsítését és más horvátországi a befektetéseket illetően - írta a lap szerdai számában.

A HRT azt is megjegyezte, hogy "miközben a Mol spórol a horvát befektetéseken, nem spórol Magyarországon" és ismerteti, hogy a Mol keddi bejelentése szerint a magyar olajtársaság a következő három évben közel 400 millió dollárt szándékozik befektetni Magyarországon.

Nem új a konfliktus

A Mol régóta védekezésre szorul Horvátországban. A társaság még 2008-ban szerezte meg az INA feletti irányítási jogot, de később Ivo Sanader akkori miniszterelnököt korrupcióval vádolták meg. Sanadert többek között azzal vádolták meg, hogy pénzt fogadott el a Moltól az irányítási jogok átadásáért. Azóta többször érte olyan támadást a Molt, hogy nincs többségi tulajdona az INA-ban, mégis minden döntést meghozhat egyedül. A tavaly decemberi választások után arra lehetett számítani a nyilatkozatok alapján, hogy az INA és a kormány kapcsolata normalizálódik. Nyáron azonban már voltak jelei, hogy újabb konfliktus van kialakulóban.

Radimir Cacic a kormányváltás előtt úgy fogalmazott az [origo]-nak adott interjújában, hogy "a Mol 2003-ban lett először kisebbségi tulajdonosa az INA-nak, és akkor kötött a horvát állammal egy szerződést, amely a mai napig él. Ebben az áll, hogy az állam és a Mol stratégiai partnerek. A szerződésből egyértelműen következik, hogy az INA egy horvát vállalat, és nem csupán egy zágrábi kirendeltsége a Molnak. Ez alapvető különbség, ami így is kell, hogy maradjon, ez nem képezheti tárgyalások alapját."