Védi a kormány a kapuvári húsgyárat

Vágólapra másolva!
Kiemelt jelentőségű céggé nyilvánították, ami többek között azt jelenti, hogy nem lehet csődeljárást indítani ellene.
Vágólapra másolva!

Kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítja a kapuvári húskombinátban érintett mindkét céget a kormány - közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán. A lépést az indokolja, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások - olvasható a közleményben.

A helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése miatt a kormány megteszi a szükséges lépéseket és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítja, a húskombinátban érintett mindkét céget - derül ki a szóvivői iroda közleményéből. A két érintett cég a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.

A stratégiailag kiemelt cég azt jelenti, hogy vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt állami felszámoló jár el. A csődtörvény szerint a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a gazdálkodó szervezet ellen a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja. Rendkívüli moratórium illeti meg a kiemelt fontosságú céget a vele szembeni követelések teljesítésében. A kormány korábban például a Malévot minősítette stratégiailag kiemelt cégnek.

A gyár érdekképviseleti vezetője az üzem előtt szerdán azt mondta, hogy a cég nem állt le, de jelentősen csökkentette termelését. Konkrétumok említése nélkül azt mondta, lényegesen kevesebb alapanyag érkezik és késztermék távozik az üzemből, és folyamatosan cserélődik, hogy kiket hívnak be munkára. Pászli Tibor a lapnak elmondta: péntek délutánra demonstrációt hirdettek a gyár elé a munkahelyek védelmében.