Kettészakadt az IMF-fel vitázó kormány

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley elemzője budapesti látogatásán azt tapasztalta, hogy a kormányban kétféle álláspont ütközik. Varga Mihály csoportja megegyezne, Orbán Viktor viszont azok véleményét hangoztatta, akik szerint kell IMF-megállapodás, de nem mindenáron. Az elemző szerint külső kényszer nélkül a kormány elhúzhatja a tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

"Az önelégültség veszélye" címmel készített összefoglalót Pasquale Diana, a Morgan Stanley közgazdásza, miután Magyarországra látogatott, hogy az IMF-tárgyalások esélyéről érdeklődjön - írta a Portfólió.

Budapesti látogatása során azt tapasztalta, hogy a magyar kormány nem egységes az IMF-tárgyalások alakulását tekintve. Az elemző két tábort azonosított: az egyik a Varga Mihály tárca nélküli miniszter vezette csoport, amelynek tagjai szerint minden esetben jó választás a megállapodás, a másik pedig a kormánypárt más vezető politikusaié, akik úgy látják, hogy jó lenne egy IMF-megállapodás, de nem mindenáron.

Mivel Orbán Viktor miniszterelnök ez utóbbi álláspont mellé állt, a szakértő szerint a megállapodás tovább csúszhat, ha csak külső piaci nyomás, például a gyengülő forint ki nem kényszeríti. A magyar hatóságok valószínűleg nem fognak felállni a tárgyalóasztaltól, inkább hagyják elhúzódni az egyeztetéseket - írta a Pasquale Diana a Portfólió szerint.

Az elemző a sajtóban megjelent "IMF-halállistákat" pontatlannak nevezte. Először a Magyar Nemzet írt arról, hogy az IMF többek közt nyugdíjcsökkentést kérhet. Az IMF magyarországi delegációvezetője erről a listáról szintén azt mondta, hogy pontatlan. A Morgan Stanley elemzője szerint a főbb nézetkülönbségek a 2013-as költségvetés bevételi oldala, az idei és a jövő évi növekedési előrejelzések, és a munkahelyvédelmi akcióterv fedezete körül vannak.

A közgazdász szerint, ha nem oldódnak meg ezek a költségvetési kérdések, 4 százalék fölé kerülhet a deficit. Pasquale Diana azt írta, hogy ha a parlament intézkedéscsomag nélkül fogadná el a költségvetést, az azt mutatná, hogy a kormányoldal nem teszi magáévá az IMF és az EU elvárásait. A költségvetés vitáját azonban elhalasztották.