Jogtalan előtörlesztési díjak miatt büntették az AXA-t

Vágólapra másolva!
Több száz ügyfelének közel 44 millió forintot kell visszafizetni az AXA Bank fióktelepének, mert jelzáloghiteles ügyfélkörével törvénytelenül fizettetett be előtörlesztési díjat. Emellett hatmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot is be kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Háromszáznyolcvan ügyfelének közel 44 millió forintot kell visszafizetnie az AXA Banknak, mert törvénytelenül fizettetett be előtörlesztési díjakat - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn.

A PSZÁF ezért ötmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott, további egymilliót pedig azért, mert az AXA tucatnyi hirdetményében megtévesztő, a jogszabállyal ellentétes tájékoztatást tett közzé az előtörlesztés költségéről.

A pénzügyi felügyelet fogyasztói kérelmek alapján indított vizsgálatot, a jelzálog-fedezetű, lakáscélú vagy szabad felhasználású hitelek esetében. Megállapították például, hogy több ügyfélnek akkor is a hitelösszegre számított 3-4 százalékos előtörlesztési díjat kellett megfizetni, amikor a jogszabály szerint ennél jóval kisebb mértékű díj vagy kifejezetten díjmentesség illette volna meg őket.

A PSZÁF szerint az AXA-fiók eljárása alkalmas volt arra, hogy egyes ügyfelek - a magasabb előtörlesztési díjakra vonatkozó megtévesztő információk miatt - ne is forduljanak a pénzügyi szolgáltatóhoz előtörlesztési kérelmükkel, és ne éljenek e törvényben biztosított jogukkal.