IMF: A görögök hat napot dolgozzanak a héten

Vágólapra másolva!
Hatnapos munkahétre kéne áttérnie Görögországnak az EU, az Európai Központi Bank és az IMF szerint.
Vágólapra másolva!

Görögország hitelezői javasolják, hogy hatnapos munkahétre térjenek át a görögök - írja a BBC.

A brit portál birtokába került egy lista, amelyet az IMF, az EU és az Európai Központi Bank illetékesei készítenek, az azon szereplő javaslatok pedig még nem tekinthetők hivatalos álláspontnak. A javaslatok arra fókuszálnak, hogyan lehetne rugalmasabbá tenni a görög munkaerőpiacot, hogyan lehetne versenyképesebbé tenni ezen keresztül az évek óta a három szervezet köldökzsinórján csüngő, lényegében államcsődben levő ország gazdaságát.

A három szervezet delegációja ezen a héten Görögországban tartózkodik, a jelentést pedig októberre készítik el, akkorra, amikor azt kell eldönteni, hogy megkaphatja-e, és ha igen, miért cserébe az ország a hitelcsomag következő, 31,5 milliárd eurós részét, hogy fizetni tudja az államadósság-törlesztést.

A BBC által látott dokumentumban a hatnapos munkahétre vonatkozó javaslaton túl mások is olvashatók. Legyenek rugalmasabbak a műszakok, kéri a Trojkának hívott három szervezet. Rögzítse a görög kormány, hogy egy nap maximum 13 órát lehessen dolgozni, más területen viszont mérsékeljék a szabályozási megkötéseket, korlátokat.

A napokban a német pénzügyminiszter elutasította azt, hogy egy harmadik mentőcsomagot állítsanak össze Görögország számára, egyúttal aláhúzta azt is, hogy az országnak minden vállalását, amelyet tett a két hitelcsomagért cserébe, teljesítenie kell.