Illegális olajjal üzletel az olajóriás

Vágólapra másolva!
Iráni olajjal kereskedik a Vitol, a világ legnagyobb olajkereskedő vállalata, aláásva ezzel a Nyugat azon törekvéseit, hogy megállítsa a Teheránba áramló olajdollárokat és ezzel nyomást tudjanak gyakorolni Iránra a feltételezett nukleáris fegyverkezése miatt.  
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban két millió hordónyi üzemanyagot vásárolt Irántól a Vitol, amit később kínai kereskedőknek ajánlott tovább a Reuters szerint. A hírügynökség 10 olajkereskedő, olajipari és szállítmányozási társasággal készült interjúira alapozza az állítását, akik jellemzően Dél-Ázsiában, Kínában és a Közel-Keleten tevékenykednek.

Abból kifolyólag, hogy Svájc nem EU-tag és az ország nem csatlakozott az Európai Unió és az USA által bevezetett, iráni olaj kereskedelmét tiltó szankciókhoz, a Svájcban alapított Vitol sem kötelező eleget tenni ennek a tiltásnak. A vállalat elvileg megszüntette az iráni nyersolaj kereskedelmét még az embargó bevezetésének július elsejei határideje előtt, azonban kereskedelmi források szerint titokban tovább folytatta az üzletelést iráni üzemanyaggal. Ennek megvalósítására számos cselt bevetett a cég, többek között kikapcsolták a tankhajóik nyomkövető rendszerét, hajóról-hajóra történő gyors transzfereket valósítottak meg, valamint a beszerzett olajat más forrásból származó üzemanyaggal keverték, hogy megváltoztassák a szállítmány fizikai részletezését.

Állítólag a Vitol egy iráni tankhajóról szerezte be az olajat Malajzia felségvízein egy hajóról-hajóra történő transzfer keretében. Később a beszerzett olajat malajziai tárolójukba szállították, amit Európából származó fűtőolajjal kevertek, hogy speciális keverékként továbbkínálják kínai tradereknek. A kereskedők szerint a keveréket aztán olyan magas prémiummal adták a szingapúri benchmark árakhoz képest, hogy egyik kereskedő cég sem kötött velük üzletet.

Az embargó hatására megfeleződött az OPEC tagállam Irán nyersolaj export bevétele, a rial erőteljesen leértékelődött, ami jelentős pénzügyi nehézségeket okoz az országnak. Továbbá Irán négy legnagyobb olajimportőre, Kína, India, Japán és Dél-Korea bejelentette, hogy csökkenti az iráni nyersolaj importját, hogy mérsékeljék saját vállalataik amerikai pénzügyi szankciókkal való fenyegetettségét.

A Vitolnál tagadták a vádakat, és bejelentették, hogy egyetértenek az Iránnal szemben alkalmazott szankciókkal. Azonban azt már nem közölték, hogy betartják-e azokat.