Három fiú vár az IKEA-alapító óriásvagyonára

IKEA,visszavonul Ingvar Kamprad, az IKEA vezére
Vágólapra másolva!
Hatalmas karrier közelít a végéhez: az IKEA cégbirodalmát összefogó holland vállalat elnöke megpendítette, az alapító Ingvar Kamprad hamarosan visszavonulhat. Bár később tagadták, hogy az Európa legnagyobb vagyonát birtokló milliárdos bútorkereskedő így döntött volna, három fia a cég kulcspozícióiban várja, hogy átvegye az irányítást.
Vágólapra másolva!

Hatévesen vált kereskedővé Ingvar Kamprad: előbb gyufát árult, később biciklin járta a környéket, hogy karácsonyi díszeket, halat vagy ceruzákat adjon el. 1943-ban, tizenhét évesen azért kapott pénzt az apjától, mert diszlexiája ellenére jól tanult az iskolában. Ebből a pénzből alapította cégét Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd (IKEA) néven, amelynek a mai napig ő az egyetlen tulajdonosa. Elmtaryd a farm neve volt az Agunnaryd nevű dél-svédországi városban, ahol gyerekkorában élt.

Az egykori gyufaárus közel áll ahhoz, hogy átadja az IKEA-t a fiainak. A svéd Expressen hétfőn azt írta, hogy ez meg is történt, de a bútoráruház néhány órán belül helyesbített a Svenska Dagbladet online kiadásában: jelezték, még mindig a cégnél van a 86 éves Ingvar Kamprad. Igaz, arról egyik újság sem írt, hogy a tulajdoni részesedés átalakult-e, és ha igen, hogyan.

A félreértéshez hozzájárult, hogy az Expressennek Göran Grosskopf, a kusza céghálózatot összefogó hollandiai Ingka Holding elnöke azt nyilatkozta, "Ingvar nem lesz már itt, hogy megossza véleményét, tanácsait, hogy támogatását adja". A svéd újság emellett egy belső levélre is hivatkozott, amelyben a három fiúval készítettek interjút. A Svenska Dagbladetnek viszont maga Grosskopf mondta később, hogy az alapító még mindig vezető tanácsadó a holdingnál, és tagadta, hogy az átadás megtörtént.

Európa leggazdagabb embere

Júniusban a Dagens Industri gazdasági napilap közös fotót hozott a sajtóban ritkán szereplő három IKEA-fiúról, és bemutatta a tevékenységüket a cégbirodalmon belül. Az AFP szerint ez után indult el a pletyka, hogy Kamprad papa a visszavonulását készíti elő.

Forrás: AFP/Mats Samuelsson
Forrás: AFP/Mats Samuelsson

Az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad és fia, Peter 1999-ben.

A cikk szerint a 48 éves Peter Kamprad a gazdasági fej, aki a család vagyonát, pénzügyeit, biztosításait és a kereskedelmi ügyeket intéző, luxembourgi székhelyű Ikano vezetését vette át. Jonas (46) a kreatív tervezésért és a termékfejlesztésért felel, illetve az Ingka igazgatóságában ül. A 43 éves Mathias a Dagens Industri szerint a kezdeményező és az üzletember a hármasban, ő arra az Inter IKEA Holdingra fókuszál, amelyik a márkát birtokolja.

A három fiú óriási vagyon örököse. A svájci Bilan magazin júniusban Ingvar Kampradot nevezte meg Európa leggazdagabb emberének 37,5 milliárd dolláros (8250 milliárd forintos) vagyonnal, amelyben a családi alapítványok pénze is benne van. Ezzel az IKEA-alapító 61-szer gazdagabb, mint a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor OTP-vezér, akinek a vagyona - a Napi Gazdaság idei rangsora szerint - 135 milliárd forint.

Fellázadtak az asztalosok

A tetemessé hízott vagyon lassan kezdett gyűlni az első években. A Sweden.se portréja szerint 1945-től még házalt Kamprad, és egy tejeskocsit használt az árucikkek kihordására. Csak 1947-ben kezdett bútorokkal is foglalkozni, de ezeket nem maga tervezte és gyártotta, csak helyi asztalosok termékeit forgalmazta. Az iparosok viszont fellázadtak ellene 1955-ben, nem voltak hajlandóak neki eladni a bútoraikat, mert túl alacsony árat szabott meg. Ekkor döntött úgy, hogy saját tervezésű bútorokkal áll elő.

Forrás: AFP/Christian Hager
Forrás: AFP/Christian Hager

Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója. Gyakran ellátogatott áruházaiba, és a legközvetlenebbül beszélgetett az alkalmazottaival.

A tervezés és a szállítás könnyebb volt egységes, egyszerű és lapra szerelhető bútorokkal. Az így megszülető dobozos bútor koncepciója csinált világsikert az IKEA-ból. Kamprad a Sweden.se szerint nemcsak a költségcsökkentési szempontokat vette figyelembe, hanem modern bútorokat akart adni, amelyek elérhetőek mindenki számára. Mára 40 országban 338 áruháza van az IKEA-nak.

Náci múlt

Az alapító hírnevének nem tett jót, hogy 16 és 25 éves kora között a fasiszta Per Engdahl követője volt. Ezt maga is elismerte, és egy televíziós interjúban elnézést kért, illetve azt mondta, nem igazán értette meg, miről szól egy ilyen mozgalom.

Az 1990-es évek elején, amikor kiderült a fasiszta múltja, levelet írt a dolgozóinak. "Ti magatok is voltatok fiatalok. És talán ti is találtok a fiatalkorotokban olyan dolgokat, amelyeket ma, jóval később nevetségesnek és hülyeségnek tartotok. Ebben az esetben könnyebben meg fogtok érteni."

A közvetlen milliárdos

Svédország történetében nem alakult ki nagy vagyonkülönbség az egyes társadalmi rétegek között, az egyenlőségtudat nagyon erős. Ez jellemzi Kamprad vállalkozását is. A milliárdos gyakran ellátogatott áruházaiba, és a legközvetlenebbül beszélgetett alkalmazottaival, akiket munkatársainak szólított. A Sweden.se szerint puritán életet él, 80 éves kora fölött is turistaosztályon utazik a repülőn, olcsó szállodákban száll meg, és egy régi Volvót használ.

Ezekről a történetekről azonban a portál megjegyezte, vannak kételkedők, akik szerint nevetséges feltételezni, hogy a világ egyik leggazdagabb embere nem használja a vagyonát, és az efféle sztorik valójában csak a cég imázsát akarják erősíteni.

Új vezér, lassú átmenettel

A jövő szeptembertől új elnök-vezérigazgatója lesz az IKEA Csoportnak, jelentette be a cég hétfőn. Peter Agnefjällt az IKEA Csoport alelnökévé nevezték, és a következő egy évet a felkészüléssel tölti, hogy leváltsa Mikael Ohlssont a vezető poszton.

A 41 éves Peter Agnefjäll jelenleg az IKEA Sweden országos vezetője, és 1995 óta számos vezető pozíciót töltött be az IKEA Csoportnál. Volt a svéd IKEA áruválaszték-fejlesztési vezetője, és vezetett áruházat Olaszországban. 2008-ban és 2009-ben az alapító Peter Ingvar Kamprad illetve Mikael Ohlsson asszisztense volt.