Megint nekiveselkedik az IPO-nak a Talanx

Vágólapra másolva!
Napokkal azután, hogy visszalépett a nyilvános listázástól a Talanx, új megpróbálja a részvénykibocsátást a frankfurti börzén. A legfrissebb információk alapján október 2-án indulhat a kereskedés a harmadik legnagyobb német biztosító papírjaival.
Vágólapra másolva!

Újra csak beijesztés lesz?

Múlt héten másodszor is lefújta listázási szándékát a Magyar Posta Biztosító többségi tulajdonosa. Érdekes módon nem is a megszokott indokra, a kiszámíthatatlan makrogazdasági környezetre hivatkozott a menedzsment hanem az volt a legfőbb akadály, hogy a kibocsátó intézmények által ajánlott árfolyam és a befektetők várakozásai merően eltértek egymástól. A kibocsátást lebonyolító pénzintézetek gyorsan igyekeztek reagálni a problémára, ugyanis a tranzakcióhoz közeli források szerint a kibocsátási árat némileg emelhetik ezúttal.

A korábban hangoztatott 700 millió eurós IPO helyett végül csupán 500 millió euróval listázná magát a biztosító. Amennyiben eredményes lesz a nyilvános kibocsátás, úgy egészen 5 milliárd euróra is gyarapodhat társaság kapitalizációja. 17,3 és 20,3 euró közé helyezték az árfolyamsávot, mindazonáltal többen szkeptikusok még mindig a pénzügyi intézmény tőzsdére vonulását illetően. A cég ugyanis már több mint egy évtizede tervezi a részvénykibocsátást, utoljára 1994-ben a Hannover Re-nek, a Talanx jelenlegi többségi tulajdonosának sikerült a nyilvános listázás.

Bizakodóak az érintettek

Az utóbbi napok vizsgálódása után világossá vált, hogy az IPO-n keresztül képes lesz értéket teremteni a társaság a jövőbeli részvényeseknek - mondta Herbert Haas, a cég első embere. A tőzsdére menetel forrást biztosítana a német biztosító további terjeszkedéséhez, ám már idén januárban megtette az első lépést az expanzió felé a vállalat. 770 millió euróért vette meg a KBC által tulajdonolt lengyel biztosítót, a Wartat. A tranzakciót követően a Talanx avanzsált a legnagyobb biztosítóvá Lengyelországban.

Nem csupán a cégen belüli érintettek, de az iparági szereplők is bíznak a Talanx sikeres tranzakciójában. A brit Direct Line nevű biztosítócég is listázná magát a Londoni tőzsdén a közeljövőben, amihez igencsak erős löketet adhatna a német szektortárs sikeres kibocsátása. A Royal Bank of Scotland biztosítási üzletága, a Direct Line IPO-ja lenne a Glencore tavalyi tőzsdére menetele óta a legnagyobb kibocsátás Londonban.

Több kudarc is volt mostanában

Nem tett a legjobbat a világ IPO piacának a Facebook vesszőfutása, jelentősen visszavett az európai lendületből is közösségi médiaóriás mélyrepülése, de nem ez volt az egyetlen gyenge kibocsátás az elmúlt hónapokban. Folytatódott az Evonik visszavont IPO-jával, ami végül a Siemens által tulajdonolt, világítástechnikai céget az Osramot és végül az óriásbiztosító Talanxot is elbizonytalanította.

Nagy tehát a kétkedők tábora viszont egy sikeres ügylettel frappáns választ tudna adni a szkeptikusoknak a Talanx. Október 1-én kaphatnak a befektetők végleges választ a megválaszolatlan kérdésekre és optimális esetben már kedden kereskedhető lesz a papír a német tőzsdén.