Inflációtól tartanak az oroszok

Vágólapra másolva!
Gyorsan jött az orosz központi bank, a CBR válasza az amerikai FED által bejelentett monetáris lazítási programra. Az inflációs félelmeket szem előtt tartva 25 bázisponttal növelte irányadó kamatlábait az orosz központi bank.
Vágólapra másolva!

Meglepően gyorsan, még Bernanke beszédének napján jelentette be a CBR, hogy megemeli mindhárom irányadó kamatrátáját, így a jegybanki alapkamat 8,25 százalékra, az egynapos aukciós repo kamat 5,5 százalékra és az egynapos betéti kamatláb 4,25 százalékra emelkedett.

A változtatást az orosz jegybank azzal indokolta, hogy megnövekedett az inflációs nyomás a FED eszközvásárlásai miatt, mivel többlet pénzmennyiség érkezik a piacokra. Az egy évre számított fogyasztói árindex (CPI) 5,9 százalékra ugrott Augusztus hónap végére, míg az év első felében 3,8 százalékos átlag körül mozgott. A CBR kitűzött inflációs célja, hogy tartsa az 5-6 százalékot.

Az orosz részvénypiac a nemzetközi piacokhoz hasonlóan erős emelkedéssel fogadta a FED bejelentését. A rubel is tovább erősödött a dollárral szemben eddig sem gyenge pozíciójából. Ráadásul még további támogatást is kaphat a deviza, mivel szeptember végén kell az adóbefizetéseket végrehajtaniuk az exportcégeknek az állami kasszába (keresletet generálva ezzel a rubel irányt).

Az emelkedő kamatrátáknak köszönhetően az állampapírhozamok is nőttek, ami érezhetően profit realizálásba fordult át a rubelben jegyzett kötvények esetében.

A dráguló energia és mezőgazdasági termékek (főként a gabona termékek) szintén inflációt gerjeszthetnek. Ezen kívül a magánszektor magas eladósodottsága sem ösztönzi a fogyasztást, mely serkenthetné a GDP növekedést, ami kompenzálhatná az emelkedő inflációt.

A GDP növekedés egyébként is lassuló tendenciát mutat Oroszországban. Legutóbb 4,9 százalékról 4 százalékra csökkent az évesített negyedéves GDP növekedési adat. Egyelőre nominális bérnövekedéssel tartják fent a vásárlóerőt az országban, mely azonban hosszú távon nem tartható út.

A gyenge világgazdasági kilátások és a fent említett ország specifikus problémák arra késztethetik a jegybankot, hogy akár további kamatemelésre adja a fejét.