Lehangoló adatok az USA-ból

Vágólapra másolva!
Kiábrándító adatok érkeztek ma Amerikából, mely szerint a tartós fogyasztási cikkek értékesítése és a GDP-növekedés alakulása is elmaradt az elemzők által várt adatoktól. A heti új munkanélküli segélyek iránti kérelmek száma viszont július óta nem látott alacsony szinten alakult.  
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi tárca közlése szerint augusztusban a várt 5 százalékos mínusz helyett 13,2 százalékkal csökkent a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya, amit hatalmas meglepetésként fogadtak a piacok. A negatív eredmény a gépjármű- és repülőgép-megrendelések visszaesésével magyarázható. Ez valószínűleg a kedvezőtlen külső környezettel és a bizonytalanabb gazdaságpolitikával függ össze.

Az idei második negyedévben mindössze 1,3 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság, ami messze alulmúlja az elemzők által várt 1,7 százalékos értéket. A szakértők második körben múlt héten fogalmazták meg várakozásaikat a rendelkezésre álló aktuális adatok alapján. A lassulás a fogyasztás visszaesésével magyarázható, ami a tervezett 1,7 százalékos bővülés helyett csak 1,5 százalékkal emelkedett. Ezen kívül az USA-t sújtó nagy szárazság miatt csökkentek az agrárkészletek, ami hozzájárult az alacsonyabb GDP eredményhez. A GDP riport megmutatta azt is, hogy a vállalatok adózás utáni nyeresége váratlanul 2,2 százalékkal nőtt, szemben a várt 1,1 százalékkal.

A heti új munkanélküli segély iránti kérelmek viszonylag kedvezően alakultak, 26000-el kevesebb kérelmet nyújtottak be a héten, így 359 ezer fő igényelte az ellátást, az elemzők által várt 375 ezer helyett. Ebből azonban messzemenő következtetések nem érdemes levonni, mivel ezt az adatot hetente publikálják, és inkább a hó eleji értékek számítanak erőteljesebbnek. A vártnál kedvezőbb alakulás a munkanélküliségi ráta 8,1 csökkenésére vezethető vissza, ugyanis ez augusztusban 8,3 százalékon alakult.