Vágólapra másolva!
Erőteljes mínuszban nyitottak az amerikai piacok, ami elsősorban az eddig megszerzett profitok realizálásával és korrekcióval magyarázható. Európában a kereskedés végére tovább estek az indexek, igaz eközben a BUX ledolgozta a mínuszok egy részét.
Vágólapra másolva!

Lejtmenetben Amerika is

Nyitás után egy órával Az S&P 500 0,5 százalékot, a Dow 0,2 százalékot, a Nasdaq pedig 0,9 százalékot esett. Az S&P 500 10 szektora közül legjobban a közmű szektor áll, amely 0,8 százalékos pluszban tartózkodik, őt követi a fogyasztási javak szektora 0,3 százalékos plusszal, valamint a telekommunikációs szektor 0,2 százalékos emelkedéssel.

Eddig legrosszabbul a technológiai szektor teljesít, jelenleg 0,8 százalékos mínuszban van, majd őt követi az alapanyag szektor, valamint az olaj- és gáz szektor 0,3 százalékos és 0,5 százalékos csökkenéssel. Ezen belül a Sandisk Corp. marad el a legjobban a várakozásoktól részvényeinek árfolyama már 3,4 százalékot estek.

Sandisk Corp.( Nasdaq)

Forrás: [origo]

Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója az ázsiai útján közölte a vállalat munkatársaival, hogy a Microsoft Windows 8-as operációs rendszere már a boltokba kerül, mielőtt az teljesen elkészülne. ELmodnása szerint ez nem baj, a lényeg, hogy minél előbb piacra lépjen az új szoftver, a Microsoft pedig majd kijavítja a hibákat.

Az olaj 90 dollár alatt tartózkodik, amire legutóbb augusztus elején volt példa. A többi nyersanyag is korrigál, az arany 0,9 százalékos mínuszban, az ezüst 0,8 százalékos mínuszban áll.

Közel két éves csúcsra emelkedtek az újlakás vásárlások, ami azt mutatja, hogy a lakáspiac kezd kilábalni a válságból. A rekord alacsony kamatok vonzóvá teszik a hiteleket, ami megkönnyíti a lakásvásárlók helyzetét, amit csak fokoznak az alacsony lakásárak.

Híznak a mínuszok

Délután is folytatódott a lejtmenet az európai börzéken, továbbra is a spanyol IBEX35 index áll a legrosszabbul 3,5 százalékos zuhanással, míg a DAX 2 százalékot esett. A pénzügyi papírok mínusza is egyre méretesebb, már a 3 százalék felé közelít. A nagyobb nyugati bankok közül a Société Générale, a Crédit Agricole és a Deutsche Bank is 6-7 százalékos mínuszban áll.

A Reuters információi szerint TNK-BP konzorciumban nagytulajdonosa, az AAR is érdeklődik a BP 50 százalékos pakkjának megvétele iránt. Néhány napja a Rosneft is jelezte igényét a részesedésre. Jelenleg 1,7 százalékos mínuszban forog a BP a londoni tőzsdén.

Angela Merkel kormánya is jóváhagyta az ESM alapot, ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult az európai mentőmechanizmus elindulása elől. Németország hozzájárulása az alaphoz 190 milliárd euró, melynek megnöveléséhez a német alkotmánybíróság határozatának értelmében parlamenti jóváhagyás szükség.

Feltámadt a MOL

Mérséklődtek a mínuszok a déluán második felében a hazai parketten, a BUX már "csupán" 1 százalékos mínuszban áll. Az indexnek nagy segítség volt, hogy feltámadt a MOL, amely a Magyar Telekom mellett stagnál. A leggyengébb teljesítmény továbbra is az OTP-hez köthető 2,5 százalékos zuhanással. Nem állnak túl jól a defenzív gyógyszerrészvények sem, a Richter 1,2, az Egis pedig 2 százalékos csökkenéssel várja az utolsó fél órát.

Tovább feszül a húr az INA horvát és magyar igazgatósági tagjai között, ugyanis előbbiek az igazgatóságon belüli viszonyokat kritizálták, amiben jelenleg a döntő szó a magyar félé Áldott Zoltán elnök-vezérigazgató szavazata miatt. Az igazgatótanács közleménye szerint törvényes az INA jelenlegi irányítása. Az üggyel kapcsolatban Radomir Cacic gazdasági miniszter annyit mondott el, hogy az irányítási jogoknak a tulajdonosi szinttel kellene összhangban állniuk, ez azonban egyelőre nem valósul meg. A MOL jelenleg 49,1 százalékos részesedéssel (ebből: 1,6 százalék opció) rendelkezik az INA-ban, a horvát állam pedig 44,8 százalékot tulajdonol.

Összes OTP részvényét értékesítette tegnap a bank vezérigazgató-helyettese, Gyuris Dániel, aki még szeptember 14-én jutott hozzá a pakkhoz a javadalmazási politika keretein belül. A 14 705 forintos csomagot 3900 forintos átlagárfolyamon értékesítette a menedzser, amivel a napi forgalom 1,2 százalékát adta.